Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, la un an după decesul fostei suverane

  • 08 Septembrie 2023 12:20
Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, la un an după decesul fostei suverane

Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu mamei sale, Elisabeta a II-a, la un an după decesul fostei suverane, prin care a salutat "viața ei lungă" și "serviciile ei devotate", mulțumind totodată publicului pentru sprijinul acordat după ce a urcat pe tronul Regatului Unit.

Pe 8 septembrie 2022, regina Elisabeta a II-a se stingea din viață la vârsta de 96 de ani în Castelul Balmoral din Scoția, după o domnie de 70 de ani. Decesul ei a generat un val de omagii emoționante în Regatul Unit, de-a lungul întregii perioade de doliu național. În schimb, prima comemorare a morții sale nu va fi marcată prin niciun mare eveniment public,informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Regele Charles al III-lea a transmis un scurt mesaj de la Castelul Balmoral, unde și-a petrecut o parte din vara acestui an.

"Cu ocazia primei comemorări a morții Majestății Sale și la un an de la ascensiunea mea pe tron, ne amintim cu multă afecțiune de viața ei lungă, de serviciile ei devotate și de tot ceea ce a reprezentat ea pentru mulți dintre noi", a scris suveranul britanic.

"Sunt, de asemenea, profund recunoscător pentru dragostea și sprijinul care au fost exprimate față de soția mea și de mine însumi pe parcursul acestui an, în timp ce noi facem tot ce este posibil pentru a fi în slujba voastră, a tuturor", a adăugat regele Charles al III-lea.

Fiul cel mic al suveranului, prințul Harry, care întreține relații glaciale cu familia regală britanică, a vorbit și el joi seară despre Elisabeta a II-a, bunica lui, într-un discurs susținut la o gală de caritate.

"Ne privește pe toți în această seară, bucuroasă că suntem împreună și că promovăm în continuare o comunitate atât de incredibilă", a spus prințul Harry în cadrul acestui eveniment dedicat copiilor bolnavi și familiilor lor, care s-a desfășurat la Londra.

Precedentul sejur la Londra al prințului Harry, care locuiește în California alături de soția lui, Meghan, data din luna iunie.

Într-un comunicat, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a declarat că "după un an de retrospectivă, amploarea serviciului Majestății Sale defuncte pare să fie și mai mare". "Gratitudinea noastră față de o viață marcată de datorie și de devotament crește și mai mult", a adăugat premierul britanic.

"În timp ce continuăm să ținem doliu (după regina Elisabeta a II-a), trebuie să fim mândri că moștenirea ei remarcabilă continuă să crească în prezent sub domnia Majestății Sale regele", a mai spus liderul Guvernului conservator de la Londra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău