Regatul Unit va furniza muniție de artilerie Ucrainei în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline

  • 19 Decembrie 2022 10:42
Regatul Unit va furniza muniție de artilerie Ucrainei în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se va deplasa astăzi, 19 decembrie, în Letonia pentru a discuta cu omologii săi din Forța Expediționară Întrunită (JEF) despre eforturile în curs de contracarare a agresiunii rusești în regiunea nordică și baltică.

JEF reunește zece națiuni care împărtășesc un angajament comun față de democrație, drepturile omului și statul de drept, precum și o lungă istorie de operațiuni militare comune, scrie Calea Europeană.

Recunoscând provocările regionale cu care se confruntă țările nordice și baltice, inclusiv agresiunea continuă a Rusiei, prim-ministrul va face apel la liderii din cadrul JEF să mențină sau să depășească nivelurile din 2022 de sprijin pentru Ucraina în 2023 prin intermediul furnizării de ajutor letal continuu, al rezilienței economice și al sprijinului politic.

Apelul său va veni în contextul în care Regatul Unit anunță că va furniza sute de mii de cartușe de artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline care va asigura un flux constant de muniție de artilerie critică pentru Ucraina pe tot parcursul anului 2023.

Marea Britanie este deja principalul furnizor european de ajutor defensiv pentru Ucraina, inclusiv prin trimiterea de sisteme de rachete cu lansare multiplă și, recent, a 125 de tunuri antiaeriene. De asemenea, din februarie, au fost furnizate peste 100.000 de cartușe, livrările fiind direct legate de succesul operațiunilor de recucerire a teritoriului din Ucraina.

Săptămâna trecută, Sunak l-a informat personal pe președintele Volodimir Zelenski cu privire la noul sprijin, care va face parte din pachetul de ajutor defensiv al Regatului Unit pentru 2023.

„Am fost foarte încântat de această ocazie: De la Cercul Arctic până la Insula Wight, Regatul Unit și aliații noștri europeni au răspuns la fel de ferm la invazia din Ucraina și ne menținem fermi în ambiția noastră de a avea din nou pace în Europa. Dar pentru a obține pacea, trebuie să descurajăm agresiunea, iar desfășurările noastre comune în întreaga regiune sunt vitale pentru a ne asigura că suntem capabili să răspundem la cele mai grave amenințări. Știu că acest summit al Forțelor Expediționare Întrunite nu va face decât să sublinieze prietenia noastră strânsă și sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a declarat șeful guvernului de la Londra.

La reuniunea JEF, care reunește liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei, Norvegiei și Regatului Unit, se va adresa și președintele Zelenksyy.

În cadrul summitului, liderii vor discuta despre capacitățile defensive de care au nevoie forțele ucrainene, inclusiv o mai mare apărare aeriană. De asemenea, se așteaptă ca aceștia să accelereze cooperarea între națiunile JEF, să consolideze schimbul de informații, să întărească apărarea împotriva amenințărilor hibride și să protejeze infrastructura națională critică. Ca parte a acestei colaborări sporite, ei vor discuta, de asemenea, despre sprijinul acordat Finlandei și Suediei înainte de aderarea lor la NATO și despre intensificarea exercițiilor comune pentru a consolida în continuare alianța JEF.

După summitul JEF, prim-ministrul se va întâlni cu prim-ministrul leton recent numit, Krišjānis Kariņš, subliniind parteneriatul strâns dintre cele două țări, înainte de a se deplasa în Estonia, unde se va întâlni cu trupele britanice și NATO care servesc pe flancul estic al Alianței.

De asemenea, acesta va semna un nou parteneriat tehnologic inovator cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas. Parteneriatul comun este menit să valorifice expertiza comună dintre cele două țări, ajutând atât Regatul Unit, cât și Estonia să consolideze legăturile tehnologice și să sprijine noua infrastructură digitală.

În cadrul acordului, cele două țări vor accelera cercetarea și inovarea în domeniul digital și vor consolida cooperarea în domeniile sănătății, educației, securității cibernetice, datelor și conectivității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău