Regatul Unit: Începe ancheta publică asupra morții unei victime colaterale a otrăvirii cu Noviciok

  • 10 Martie 2022 19:45
Regatul Unit: Începe ancheta publică asupra morții unei victime colaterale a otrăvirii cu Noviciok

Ancheta publică britanică asupra morții lui Dawn Sturgess, victimă colaterală a otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu Noviciok în 2018, va fi deschisă într-o săptămână, a anunțat joi guvernul britanic, informează AFP, potrivit Agerpres.

În pofida concluziilor Londrei în acest sens, Moscova a negat întotdeauna orice implicare în această afacere în care trei agenți ai serviciilor de informații ruse au fost inculpați în ancheta penală britanică și se află sub incidența unor mandate de arestare.

Prezidată de fostul magistrat al Curții Supreme, Anthony Hughes, ancheta publică va începe oficial pe 17 martie, în plină invazie rusă în Ucraina. Cu toate acestea, nici data, nici locul primei audieri nu sunt deocamdată cunoscute.

"Aceasta este o etapă importantă pentru ca familia lui Dawn Sturgess să poată obțină răspunsurile de care are nevoie", a declarat ministrul britanic de interne Priti Patel.

În vârstă de 44 de ani, Dawn Sturgess, mamă a trei copii, a murit pe 8 iulie 2018 după ce a atins ceea ce ea credea că este un parfum, dar care în realitate era Noviciok, un agent neurotoxic ce se afla într-un flacon luat de pe jos de iubitul ei la Amesbury, sudul Angliei.

Otrăvit cu Noviciok, fostul agent dublu Serghei Skripal a fost găsit cu fiica sa Iulia, ambii inconștienți, pe o bancă dintr-un oraș de lângă Salisbury și ambii au fost spitalizați în stare gravă.

Ei au supraviețuit și trăiesc de atunci sub protecție.

Acest caz a provocat expulzări reciproce de diplomați între Rusia și Occident, expulzări fără precedent după Războiul Rece.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, astăzi în închisoare în Rusia, a supraviețuit la rândul său unei otrăviri în august 2020, otrăvire comisă cu un produs de tip Noviciok.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău