Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție

  • 19 August 2022 10:22
Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție

Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție în cadrul unui proiect finanțat și implementat de PNUD, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, inițiativa va susține serviciile oferite de parajuriști prin instruirea a peste 80 de specialiști, care își vor consolida cunoștințele pentru a acorda asistență refugiaților și solicitanților de azil. Totodată, rețeaua parajuriștilor va fi extinsă, urmând a fi angajați 10 specialiști noi.

„Refugiații rămân în afara sistemelor și instituțiilor care sunt concepute pentru a-i proteja – cum ar fi asistența juridică. Aceasta îi face pe oameni vulnerabili, în special pe femei și pe fete. De aceea, depunem eforturi ca să asigurăm accesul atât de necesar la consiliere juridică, astfel încât persoanele care fug de război și ajung în R. Moldova să ia decizii în cunoștință de cauză și să beneficieze de măsuri de protecție”, a afirmat reprezentantul rezident al PNUD în R. Moldova, Dima Al-Khatib.

Astfel, în raioanele Căușeni și Edineț vor fi create echipe mobile de asistenți sociali, psihologi și juriști. Acestea vor asigura conexiunea dintre refugiați, comunitățile-gazdă, autoritățile publice locale, și, în același timp, vor oferi servicii juridice, psihologice și sociale. Totodată, specialiștii vor facilita angajarea acestora în câmpul muncii și reprofilarea lor profesională.

Proiectul va asigura, prin traducerea în limba ucraineană, accesul la informații juridice și servicii de sprijin pentru refugiați prin intermediul platformei www.dopomoga.gov.md, lansată de Guvern. Totodată, va fi dezvoltată o aplicație pentru persoanele care au nevoie de asistență juridică, inclusiv pentru refugiați.

Inițiativa are un buget de 250 mii de dolari și va fi implementată în perioada 2022-2023, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău