Refugiații ucraineni riscă să fie amendați, fiind puțin probabilă expulzarea lor

  • 02 Octombrie 2023 14:38
Refugiații ucraineni riscă să fie amendați, fiind puțin probabilă expulzarea lor

Refugiații ucraineni riscă să fie amendați dacă nu-și legalizează în termenul stabilit de lege șederea pe teritoriul Republicii Moldova, însă, potrivit experților în drept, este puțin probabilă expulzarea lor, transmite Radio Chișinău.

Conform ultimelor date, în Rep. Moldova se află peste 100 mii de persoane strămutate din Ucraina. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri la Agenția de Presă IPN la tema „Protecția temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina: progrese, provocări și perspective”. 


Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație, 2.400 de refugiați din Ucraina au obținut cetățenia Rep. Moldova, peste 6.900 au permis de ședere, iar mulți dintre cetățenii ucraineni beneficiază de statut de protecție temporară.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc spune că subiectul integrării și protecției temporare pentru persoanele strămutate este important, pentru că sunt încă mulți cei care nu cred în impactul direct al războiului din Ucraina asupra Rep. Moldova:

A fost un efort unic, fiindcă raportat la populație, numărul de persoane care au venit în Rep. Moldova este greu de comparat cu populația care trăiește aici. Ceea ce înseamnă că noi trebuie să adaptăm diferite decizii ca: acces la servicii și fluxurile de pasageri. Deci, totul are un impact. Este în continuare un subiect important despre care trebuie să discutăm în primul rând pentru că este un subiect în care și statul și societatea investește în continuare. Noi pe lângă faptul că avem anumite beneficii din partea Comunității Internaționale atunci când încercăm să transpunem în practică dorința noastră de a fi țară europeană avem și anumite responsabilități ca stat în baza unor convenții și acorduri internaționale”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Directorul executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii, a menționat că obținerea statutului de protecție temporară în Rep. Moldova le oferă drepturi ucrainenilor: dreptul de a fi angajat în câmpul muncii, dreptul la asigurarea serviciilor medicale de urgență și dreptul de a beneficia de asistență socială:  
„Mecanismul de protecție temporară se presupune a fi implementat pentru persoanele care au nevoie de protecția Rep. Moldova, cei care nu au nevoie de protecția Rep. Moldova nu beneficiază de drepturile oferite de protecție temporară și atunci ei stau în interiorul termenului de 90 de zile de ședere sau depășind acest termen, dar fără o regularizare din partea statului. Noi de fapt protecția temporară am avut înainte de declanșarea ei oficială. De aceea eu susțin opinia colegilor mei de peste hotare că Rep. Moldova este un exemplu de studiat despre cum ar trebui de reacționat în situația de flux masiv de refugiați”, a spus Oleg Palii. 

Totodată, Oleg Palii a spus că pentru a-i încuraja pe refugiații ucraineni să-și legalizeze șederea și să obțină statut de protecție temporară, cetățenii ucraineni nu mai sunt obligați să prezinte dovada că au domiciliu în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău