Reformarea și dezvoltarea capabilităților de apărare, o colaborarea mai strânsă cu partenerii externi ai R. Moldova, printre prioritățile Ministerului Apărării pentru următorii doi ani

  • 20 Ianuarie 2023 13:55
Reformarea și dezvoltarea capabilităților de apărare, o colaborarea mai strânsă cu partenerii externi ai R. Moldova, printre prioritățile Ministerului Apărării pentru următorii doi ani

Reformarea și dezvoltarea capabilităților de apărare, o colaborarea mai strânsă cu partenerii externi ai Rep. Moldova și sporirea participării militarilor moldoveni la misiunile internaționale de menținere a păcii - sunt câteva dintre prioritățile Ministerului Apărării pentru următorii doi ani. Autoritățile au propus astăzi, 20 ianuarie, spre dezbatere publică Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025 în domeniul securității și apărării, transmite Radio Chișinău.

Realitățile pe care le trăim  în prezent au demonstrat că neutralitatea nu ne asigură securitate, iar dezvoltarea capabilităților militare ale Rep. Moldova sunt o necesitate, a subliniat Valeriu Mija, Secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării.

Sectorul național al apărării trebuie să devină un sector modern, funcțional cu capabilități necesare pentru a răspunde la provocările hibride și a sprijini autoritățile civile în situații de criză, a mai declarat oficialul, în deschiderea evenimentului.

El a enumerat câteva dintre acțiunile prioritare pentru următoarea perioadă în domeniul consolidării Armatei Naționale a Rep. Moldova:

„Sporirea atractivității serviciului militar prin creșterea calității vieții și îmbunătățirea condițiilor de serviciu a militarilor; asigurarea funcționalității depline a Armatei Naționale prin creșterea capacităților de apărare prin continuarea procesului de profesionalizare graduală; consolidarea și modernizarea capabilităților militare; consolidarea relațiilor internaționale cu partenerii externi și sporirea cotei de participare în misiunile internaționale de menținere a păcii precum cele ale ONU, Uniunii Europene și NATO”, a spus Mija.

Prezent la dezbateri, colonelul Anatolie Caraman, fost comandant de carabinieri în războiul de pe Nistru, s-a arătat nemulțumit de starea Armatei Naționale, în condițiile gravei amenințări militare din partea Federației Ruse și de faptul că populația civilă nu este pregătită de un potențial atac.

„La ce stare este astăzi societatea pregătită în caz că vom fi atacați? Zero. De când vorbim că trebuie pregătită rezerva militară. De ce dormiți și nu se face nimic în acest domeniu. De ce mass-media nu informează corect societatea? De ce suntem permanent hărțuiți de propaganda imperiului rus? De ce nu se intervine o dată și pentru totdeauna?”, se întreabă Caraman.

În replică reprezentanții autorităților din domeniul apărării au declarat că Rep. Moldova se află în prezent într-un război hibrid iar îmbunătățirea strategiei de comunicare cu societatea civilă se află printre prioritățile perioadei următoare. De asemenea, s-a vorbit și despre un plan al autorităților de pregătire și instruire a rezervei militare naționale.

Amintim că pentru anul 2023 a fost crescut cu circa 650 de milioane de lei bugetul pentru Ministerul Apărării, urmând să fie alocați circa 1,7 miliarde de lei. Este o creștere cu aproape 70 la sută față de anul trecut și o parte din bani ar putea fi alocați pentru procurarea unor sisteme de apărare anti-aeriene.

În cadrul unui interviu pentru  presa internațională, realizat cu ocazia Forumului Internațional de la Davos, președinta Maia Sandu a declarat că a cerut partenerilor strategici ai Rep. Moldova sisteme defensive antiaeriene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău