Reforma universitară anunțată de autorități se lasă cu multe nemulțumiri din partea unor universități. Ex-ministru al Educației: Anunțul privind comasarea unor instituții reprezintă „o tatonare a terenului”

  • 30 Iunie 2022 14:00
Reforma universitară anunțată de autorități se lasă cu multe nemulțumiri din partea unor universități. Ex-ministru al Educației: Anunțul privind comasarea unor instituții reprezintă „o tatonare a terenului”

Reforma universitară anunțată de autorități la începutul acestei săptămâni se lasă cu multe nemulțumiri din partea unor universități și cu semne de întrebare. Experții susțin că, la această etapă, anunțul Ministerului Educației privind comasarea unor instituții reprezintă „o tatonare a terenului”, deoarece un document oficial pe tema acestei reforme nu a fost publicat deocamdată. 

Potrivit anunțului Ministerului Educației, 15 entități universitare și de cercetare urmează să fie absorbite de USM, iar câte patru de UTM și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Autoritățile susțin că pentru realizarea reformei au rezervat 700 de milioane de lei. Rectorul Universității Agrare, instituție ce urmează să fie absorbită de UTM, Viorica Prisăcaru, a sugerat că în loc să susțină instituția, statul a decis să o „închidă”.

„Oare agricultura nu are o importanță atât de mare astăzi pentru Rep. Moldova ca să merite mai multă susținere din partea statului, să fie ajutată în atingerea misiunii sale? Dar să nu fie închisă universitatea care a avut și și-a dus cu multă onoare și demnitate misiune de aproape nouă decenii. (...) Este ușor de spus: am luat de aici și am pus dincolo. (...) Este clar că nu toți se vor regăsi în statele de personal ale UTM. Cei care iau astfel de decizii probabil vor regreta dacă peste un timp nu vor putea justifica decizia”, susține Viorica Prisăcaru. 

Primul președinte al Rep. Moldova, Mircea Snegur, a semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu în care și-a exprimat îngrijorarea față de intenția de lichidare a Universității de Stat din Tiraspol prin comasarea ei cu  Universitatea de Stat „Ion Creangă”, solicitând revizuirea deciziei.

Rectorul UST, Eduard Coropceanu, a sugerat că universitatea ar avea un statut special de instituție în evacuare și trebuie păstrată.

„(...) În Ucraina, de exemplu, sunt 11 universități evacuate din Crimeea și Donbas, în Georgia patru universități sunt evacuate din Abhazia și Osetia de Sud. Nimeni niciodată nu și-a pus întrebarea în vreun stat să lichideze universitățile evacuate. (...) Noi sperăm mult că Universitatea de Stat din Tiraspol, fiind unica în spațiul românesc cu un astfel de statut, va reveni în regiunea transnistreană”, a precizat rectorul. 

Solicitați de Radio Chișinău pentru o reacție în contextul dezacordului unor universități, responsabili de la Ministerul Educației și Cercetării au spus că vor veni ulterior cu precizări.

Fostul ministru al Educației, Anatol Gremalschi, în prezent expert la Institutul de Politici Publice, spune că, atât timp cât nu există încă o hotărâre a Guvernului, lucrurile rămân neclare.

„Tratez lucrul ăsta ca pe o tatonare a terenului. (...) Nu vedem proiectul de hotărâre de Guvern plasat pe site-ul particip.gov.md ca fiecare să-și poată expune opinia. (...) Vreau să văd ce se va face cu patrimoniul. Cum va fi transferat personalul, ce statut va avea personalul, ce statut va avea facultatea transferată. Deocamdată nu e clar absolut nimic”, consideră ex-ministrul. 

Ministerul Educației a spus anterior că procesul transformărilor în sistemul universitar nu mai poate fi tărăgănat, în situația în care intențiile de reformare existau încă acum șapte ani.

Potrivit datelor statistice oficiale, numărul studenților din Rep. Moldova a scăzut de la aproximativ 104 mii de studenți – acum zece ani, până la circa 59.000 – în prezent.

În prezent, rețeaua instituțiilor de învățământ superior din Rep. Moldova este formată din 24 unități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău