Reforma SRL: mai multă libertate pentru fondatori, asociați și angajați

  • 20 Aprilie 2023 12:35
Reforma SRL: mai multă libertate pentru fondatori, asociați și angajați

Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia a explicat ce modificări vor avea loc ca urmare a aprobării reformei SRL, transmite Ministerul Dezvoltării Economice, transmite Radio Chișinău.

Din cauza unor legi care sunt învechite, Rep. Moldova ratează multe oportunități de dezvoltare, iar antreprenorii sunt puși în fața unor obstacole care nu ar trebui să existe în secolul XXI, a declarat Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. El a anunțat lansarea „Reformei SRL”, explicând că legislația actuală nu oferă modalități fluide și flexibile de a conduce afacerile fără ca să pui la risc soarta companiei.

Modificările urmează să ofere mai multe drepturi asociaților din afacere – partenerilor și vor oferi flexibilitate în împărțirea profitului între fondatori, a exemplificat ministrul Dumitru Alaiba:

Noi avem soluția, vom oferi mai multă libertate pentru creștere, pentru dezvoltare, mai multă flexibilitate relațiilor dintre fondatori, investitori și parteneri, astfel vor fi mai puține interdicții la nivel de lege. În primul rând transpunem norme care în UE europeană sunt tot mai răspândite, oferim mai multe drepturi partenerilor inclusiv dreptul de protecție și de antidiscriminare. Aducem prin acest proiect o flexibilitate mai mare în împărțirea profitului dintre fondatori.”, a menționat Dumitru Alaiba.    

Totodată, Dumitru Alaiba a menționat că vor fi prevăzute noi posibilități în procesul decizional: Pragul maxim a numărului de asociați de 50 de persoane va fi exclus, extrasul ASP va deveni singurul act constitutiv, iar Registrul de stat va fi principala sursă de informare oficială.  

„Oferim investitorilor potențiali dreptul și posibilitatea să aibă un acces la un extras desfășurat al SRL-ului, pentru a verifica chirii, datorii, angajamente financiar, credite și alte informații despre un SRL în care se gândesc să investească. Totodată, eliminăm birocrație suplimentară prin instituirea unui singur act constitutiv. Propunem ca adaptarea deciziilor într-o companie să fie cu 2/3 din voturi și nu cu ¾ asta pentru a fluidiza relațiile și modul în care sunt luate deciziile într-o companie. Și foarte important simplificăm exprimarea în cadrul legal, propunem uniformizarea termenilor din legislație. Suntem siguri că această reformă va avea efecte pozitive”, a declarat Dumitru Alaiba.

Proiectul de modificare legislativă urmează a fi supus consultărilor publice și  aprobat de Guvern și Parlament până la finele actualei sesiuni legislative, a mai menționat Dumitru Alaiba.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău