Reforma sistemului de pensii îi determină pe tot mai mulți judecători să demisioneze

  • 06 Decembrie 2016 14:01
Reforma sistemului de pensii îi determină pe tot mai mulți judecători să demisioneze

16 judecători și-au prezentat marți, 6 decembrie, cererile de demisie Consiliului Superior al Magistraturii, 13 dintre acestea fiind acceptate de CSM. Examinarea a două cereri a fost amânată, iar o solicitare - retrasă.

Sistemul judecătoresc se confruntă în prezent cu un val de demisii, după ce a fost făcut public un proiect de lege prin care judecătorilor urmează să li se retragă privilegiile de care beneficiază în prezent la pensionare. 

Printre cei care au cerut să plece din sistem se numără mai mulți judecători ai Curții Supreme de Justiție, ai Curților de Apel Chișinău și Bălți, dar și de la judecătoriile Briceni, Orhei, Edineț, Strășeni, Nisporeni și judecătoria Ciocana din capitală.

Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cârnaț, a remarcat faptul că una dintre cauzele principale este inițiativa Guvernului de a unifica modul de calculare a pensiilor, care le va reduce judecătorilor, procentul de calculare a pensiilor, care se ridică în prezent la 55 la sută din salariul mediu.

„Reforma pensiilor i-a pus pe unii judecători care au vechimea în muncă și vârsta de pensionare, să depună cererea înainte de termen, deoarece ei vor pierde din pensia pe care o vor ridica lunar”, a declarat Teo Cârnaț.

Totodată, Teo Cârnaț a menționat că în acest fel sistemul judecătoresc se ”curăță” de unii magistrați mai puțin integri, deși, a recunoscut acesta, o parte au fost lăsați să plece onorabil din sistem și să beneficieze de toate privilegiile.

În opinia președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, pensiile judecătorilor trebuie să fie calculate în raport cu nivelul contribuțiilor lor la Fondul asigurărilor sociale, în caz contrar, nu este echitabil față de ceilalți cetățeni.

„Judecătorii nu putem spune că au pensii foarte mari, dar ei au pensii mai mari, în comparație cu ceilalți și ar fi normal ca statul să le poată da pensia pe care au în prezent, dar înțeleg că nu este de unde. Oricum, este inechitabil ca judecătorii să primească pensii privilegiate atunci când ei nu contribuie la Fondul asigurărilor sociale, iar statul nu are bani pentru a compensa aceste sume”, a declarat Vladislav Gribincea.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, exodul judecătorilor putea fi prevenit, dacă în anul 2014, atunci când au fost majorate salariile judecătorilor, ar fi fost ajustată modalitatea de calcul a pensiei lor, la fel ca și la ceilalți contribuabili. În prezent, magistrații se pot pensiona la 50 de ani, dacă au acumulat un stagiu de 20 de ani, iar pensia se calculează la 55 la sută din salariul mediu. Potrivit calculelor Centrului de Resurse Juridice, de la începutul acestui an, 42 de judecători au depus cereri de demisie, iar în prezent, în sistemul sunt aproximativ 80 de posturi vacante pentru funcția de judecător.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău