Reforma Procuraturii Generale va fi inițiată în câteva luni

  • 15 Ianuarie 2014 18:16
Reforma Procuraturii Generale va fi inițiată în câteva luni

Scopul de bază al reformei este sporirea eficienței, profesionalismului și independenței procurorilor, a declarat procurorul general Corneliu Gurin.

Procurorul general ar putea fi numit de șeful statului, iar din atribuțiile procurorilor va fi retrasă reprezentarea în cauzele civile pentru a spori eficiența acestora, potrivit unui concept de reformare a Procuraturii Generale prezentat, miercuri, 15 ianuarie, în cadrul unui grup de lucru. Autoritățile promit că reforma ar putea fi inițiată în câteva luni. 

Conceptul a fost elaborat de un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai Procuraturii, Ministerului Justiției și ai societății civile. Conceptul prevede mai multe modificări menite să sporească independența dar și profesionalismul procurorilor. De asemenea, se propune sporirea atribuțiilor Consiliului Superior al Procurorilor. O altă modificare se referă și la procedura de numire a procurorului general. Șeful grupului de lucru, Vladislav Gribincea.

Scopul de bază al reformei este sporirea eficienței, profesionalismului și independenței procurorilor, a declarat procurorul general Corneliu Gurin. El a precizat că în urma reformei numărul procurorilor va rămâne aproximativ același, dar va fi modificată structura instituției.

Concepția de reformare răspunde tuturor recomandărilor de reformare a procuraturii pe care le-a primit Republica Moldova de la partenerii externi, a declarat ministrul justiției Oleg Efrim.

Pentru unele propuneri de reformă este necesară și modificarea Constituției. Vicepreședintele parlamentului Andrian Candu și-a exprimat speranța că aceste reforme vor fi susținute și de opoziția comunistă pentru a fi posibilă modificarea legii supreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău