Reforma în sănătate, discutată în cadrul unui forum național

  • 26 Noiembrie 2013 14:41
Reforma în sănătate, discutată în cadrul unui forum național

Problemele din sistemul medical moldovenesc au fost abordate în cadrul unui forum național, desfășurat zilele acestea la Chișinău.

Eficientizarea serviciilor medicale, controlul mai strict a prescripțiilor medicale și în special a eliberării antibioticelor, scăderea numărului deceselor evitabile, scăderea spitalizărilor inutile, sunt doar câteva dintre acțiunile din reforma începută de Ministerul Sănătății, menite să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale din Republica Moldova. Problemele din sistemul medical moldovenesc au fost abordate în cadrul unui forum național, desfășurat zilele acestea la Chișinău.

Una din acțiunile menite să prevină apariția fenomenului de rezistență la antibiotice pe care Ministerul Sănătății intenționează să o realizeze în următorul an este aplicarea unui nou sistem de eliberare a acestor medicamente. Potrivit ministrului Sănătății Andrei Usatâi, decizia de prescriere a antibioticelor va fi luată de consiliul spitalului.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, aproape 30 la sută din toate formele de medicație administrată în spitalele din Republica Moldova nu corespund standardelor naționale, cu atât mai mult celor internaționale.

Directorul spitalului rational Orhei ne spune care este principal problema pe care o întâmpină instituția.

Șeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății la Chișinău, Jarno Habicht, susține că una dintre acțiunile prioritare care ar trebui întreprinse în domeniul sănătății în următoarele săptămâni este adoptarea legislației în domeniul consumului de țigări. Potrivit acestuia fumatul provoacă cancer și boli cardiovasculare, cunoscute ca fiind cele mai mari cauze al deceselor la nivel mondial.

”Noua legislație  urmează să abordeze aspecte cum ar fi prețul pentru produsele din tutun. N prezent prețul țigărilor în Republica Moldova este cel mai mic din regiune. Totodată vedem expusă multă publicitate la țigări. În multe țări, în magazine țigările sunt plasate în locuri în care nu pot fi văzute” aa declarat Jarno Habicht.

Forumul Național de Sănătate este o platformă pentru discuții și dezbateri  privind reformele din domeniu. Este organizat de Ministerul Sănătății cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău