Reforma administrativă: Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, publicată în Monitorul Oficial

  • 08 Decembrie 2023 17:51
Reforma administrativă: Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, publicată în Monitorul Oficial

Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Documentul descrie întregul proces de amalgamare, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acestuia. Potrivit metodologiei, procesul de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale este inițiat prin decizii ale consiliilor locale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși, la propunerea primarului, 1/3 din numărul consilierilor locali aleși sau 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ teritorială respectivă.

Autoritățile vor susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară. În acest sens, pentru anul 2023 în legea bugetului de stat au fost planificate 250 milioane de lei.

Prin urmare, metodologia va servi drept suport în dezvoltarea administrației publice locale eficiente și excluderea fragmentării excesive a localităților. Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I având o populație redusă, sub 5000 de locuitori.

De asemenea, autoritățile susțin că amalgamarea teritorială voluntară va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar ca urmare autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău