Referendumul privind integrarea europeană poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din 2024

  • 28 Decembrie 2023 17:00
Referendumul privind integrarea europeană poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din 2024

Parlamentul a aprobat astăzi modificările necesare la Codul Electoral, ce permit ca un referendum republican să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale generale, informează Radio Chișinău.

Amendamentul propus la Codul Electoral a venit din partea deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Veronica Roșca.

În argumentarea modificărilor, deputata a făcut referire la situația din februarie 2019, atunci când în aceeași zi au avut loc alegeri parlamentare concomitent cu referendumul republican, iar Curtea Constituțională a confirmat atunci rezultatele scrutinului.

La 24 decembrie, președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum la care cetățenii să se pronunțe privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acesta ar putea avea loc odată cu scrutinul prezidențial din toamnă.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral.

Autorii propun ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și din Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice. Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora.

Proiectul de lege care vizează modificări la Codul electoral și Legea privind partidele politice a fost aprobat, în a doua lectură, de 58 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău