Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacție în lanț (Ziarul Național)

  • 04 Februarie 2014 10:06
Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacție în lanț (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 4 FEBRUARIE

Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacție în lanț, atenționează editorialistul Petru Bogatu în Ziarul Național. Autorul susține că Rusia este adevăratul infractor care a comandat referendumul. Formuzal, Burgudji și compania sunt doar killerii care execută o comandă venită de la Moscova. Referendumul a avut loc chiar în ciuda faptului că fusese declarat în justiție ilegal, iar acest tupeu vine din slăbiciunea puterii de la Chișinău, din lipsa de curaj de a spune lucrurilor pe nume, din incapacitatea de a aplica legea, constată Petru Bogatu. Potrivit autorului, ambasadorul rus trebuie chemat la Ministerul de Externe pentru a i se înmâna o notă oficială de protest și a i se cere să înceteze amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova. În cazul în care justiția nu se va pune în mișcare pentru a sancționa fărădelegea comisă în autonomia găgăuză, situația ar putea scăpa de sub control. Când legea rămâne literă moartă, statul încetează să existe, atenționează Ziarul Național.

În aceeași publicație, comentatorul Nicolae Negru scrie că Rusia nu a renunțat la ideea de a opri semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, că așteaptă să treacă Olimpiada de la Soci, pentru a pune toate tunurile pe Chișinău. Lanțul provocărilor vor continua și pe Nistru. În acest scop a fost schimbată conducerea KGB de la Tiraspol. S-au „developat” definitiv și comuniștii, și socialiștii, care au avut și ei un rol de jucat în „spectacolul” referendumului. Eșuând în organizarea „revoluției de catifea”, PCRM încearcă să se folosească de găgăuzi pentru a răsturna barca, punând în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Cinismul comuniștilor l-a iritat până și pe faimosul separatist Ivan Burgudji care a opinat că PCRM trebuie interzis pentru încercarea de a destabiliza situația în alte raioane ale Republicii Moldova. Burgudji se revoltă, fiindcă Voronin îi ia pâinea de la gură, scrie Ziarul Național.

Scenariul pentru "referendumul" din Găgăuzia a fost scris la Ambasada Rusiei din Chișinău, titrează Timpul. Potrivit comentatorului politic Oazu Nantoi, autoritățile găgăuze sunt niște executanți docili ai Moscovei, în timp ce PCRM este complice la acest atac asupra constituționalității Republicii Moldova. Expertul a sugerat că autoritățile de la Chișinău trebuie să revadă autonomia regiunii, așa încât să existe doar o autonomie culturală.

Referendumul găgăuz e pe conștiința conducerii Republicii Moldova, comentează Constantin Tănase în Timpul. Autorul amintește de primul Parlament când acela anula toate deciziile Tiraspolului, declarându-le ilegale și anticonstituționale, iar Rusia își vedea de treabă, iar Transnistria s-a declarat stat independent. Se pare că anume acest scenariu este aplicat azi în Găgăuzia. Autorul se întreabă de ce partidele de la guvernare, PDM și PLDM, care au majoritatea în Adunarea Populară de la Comrat și care controlează Procuratura, MAI, SIS-ul ș.a.m.d., nu au prevenit desfășurarea referendumurilor?

Chișinău bagatelizează provocarea Comratului, titrează Jurnal de Chișinău. Experții susțin că rezultatele acestui așa-zis 'referendum' vor putea fi folosite în cadrul unui scenariu de impunere a federalizării Republicii Moldova după planul Kozak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău