Referendumul de aderare la UE este mai important chiar decât alegerile prezidențiale (Revista presei)
-
01 Iulie 2024 09:55
„Referendumul este un exercițiu care ne va influența dramatic viitorul și nu poate fi lăsat doar pe seama politicului, spune jurnalistul Alex Cozer, unul dintre membrii și inițiatorul campaniei „Cetățeni pentru Europa”. Într-un interviu la Podcastul ZdG, el a subliniat importanța unei prezențe ridicate și a votului „Pentru”, la referendumul privind integrarea europeană, care se va desfășura la 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale, transmite Radio Chișinău.
„Este, sută la sută, o chestiune de care depinde viitorul acestui stat. Acest referendum este mult mai important chiar decât alegerile prezidențiale. Este poate unul dintre cele mai importante exerciții electorale din istoria țării noastre”, a subliniat Alex Cozer. De asemenea, în interviul pentru Ziarul de Gardă, jurnalistul s-a referit la principalii actori politici în preajma acestor două scrutine, la dosarul „INTERPOL”, la procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor, la influența lui Vladimir Plahotniuc în justiție și la guvernarea PAS, între eficiență, scuze și incompetență.
Într-o analiză pentru IPN, comentatorul politic Victor Pelin amintește de scopul declarat al blocului „Pobeda” de a transforma competiția electorală pentru postul de președinte al Republicii Moldova și referendum într-o bătălie – o încercare importantă și periculoasă, apreciază autorul. Acest scop programatic a fost stabilit la congresul din 9 iunie 2024, de la Moscova. Scopurile declarate ale blocului „Pobeda”, constituit de grupul criminal Șor, se rezumă la destabilizarea Republicii Moldova pentru a o aduce în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA). Respectiv, prima etapă a acestei bătălii... importante și periculoase, este subminarea desfășurării referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova. În acest sens, am fost informați că gruparea Șor lansează un desant de „50 mii ambasadori”, plătiți din surse obscure, din Federația Rusă. Este o forță dificil de ignorat, împotriva căreia pot fi aplicate doar contramăsuri civilizate ale statului de drept. În astfel de circumstanțe, dezamorsarea bătăliei... importante și periculoase a grupării criminale Șor, nu va putea fi atinsă fără un efort masiv de informare a cetățenilor privind ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova dacă referendumul de integrare europeană se va prăbuși, iar Republica Moldova va fi angajată în eventuale proiecte de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică. Războiul din Ucraina și evenimentele recente din Daghestan, cauzele care le-au provocat, sunt doar niște puncte de reper pentru un viitor pe termen mediu. La care se vor adăuga altele, cum ar fi izolarea internațională a Republicii Moldova. Așa că atât clasa politică, cât și alegătorii, au asupra ce medita, scrie autorul.
Și Europa Liberă se referă la provocările politice și oportunitățile pentru R. Moldova în procesul de aderare la UE. Prezidențialele și referendumul de aderare a R. Moldova la UE sunt principalele provocări politice, cărora va trebui să le facă față guvernarea și cetățenii pentru a demonstra adeziunea pentru opțiunea aleasă, consideră analistul Nicolae Negru. Dacă însă referendumul va eșua, „atunci se va pune la îndoială dorința cetățenilor de a deveni membri ai Uniunii Europene”, iar acest lucru îi va veni ca o mănușă Rusiei, care își dorește cu tot dinadinsul să țină Republica Moldova în zona sa de influență. Provocările tehnice care urmează, odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, afirmă Nicolae Negru, sunt legate de insuficiența specialiștilor care vor trebui să verifice și să transpună zeci de mii de documente oficiale la legislația europeană. Totodată, analistul spune că perioada de preaderare a R. Moldova la Uniunea Europeană presupune multe oportunități de dezvoltare și de susținere financiară, iar de acest lucru se vor bucura cetățenii, în primul rând. Totodată, mai arată comentatorul, noutatea acestor negocieri de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la comunitatea europeană este că se va putea negocia în paralel, pe diverse capitole. Astfel, „am putea avea avantajele integrării europene mult înainte până se va încheia acest proces în 2030 sau 2029 sau când se va încheia”, a conchis Nicolae Negru.
Jurnal.md reține declarația comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi: „Sperăm că și regiunea transnistreană va fi parte a Uniunii Europene, ca și toată Republica Moldova”. Uniunea Europeană respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar în cadrul negocierilor de aderare, regiunea transnistreană nu poate fi discutată separat. Declarațiile au fost făcute la Luxemburg de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Chișinău. Întrebat dacă Uniunea Europeană va cere ca Rusia să-și retragă trupele din stânga Nistrului, oficialul de la Bruxelles a declarat că la această etapă negocierile de aderare vizează doar aplicarea acquis-ului comunitar.