Referendum marcat de violențe în Catalonia. Provincia spaniolă începe demersurile pentru independență

  • 02 Octombrie 2017 08:32
Referendum marcat de violențe în Catalonia. Provincia spaniolă începe demersurile pentru independență

Catalonia a trecut prin cea mai tensionată zi din istora sa recentă. Referendumul prin care catalanii speră să se rupă de Spania a dus la confruntări violente în stradă. Imaginile arată oameni chirciți de durere sub scuturile și bastoanele polițiștilor trimiși de Madrid să înăbușe consultarea populară. Liderii sparatiștilor vorbesc de peste 840 de răniți. Deși intimidați de forțele de ordine, catalanii au mers la vot. Și nu au fost deloc puțini, dacă e să ne luăm după anunțul oficialilor din Barcelona. Potrivit acestora, aproximativ 2,2 milioane de oameni au venit la urne, din cele cinci cu drept de vot. Demersul lor nu va avea niciun rezultat, le transmit oficialii de la Madrid, care au anunțat că nu recunosc votul din Catalonia. La Barcelona, liderii au anunțat demararea pașilor pentru proclamarea republicii independente, scrie Digi24.

Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea și-a câștigat dreptul la independență în urma referendumului de duminică, în care 90 la sută dintre alegători s-au pronunțat în favoarea acestui pas, transmite BBC.

Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători ai provinciei.

Puigdemont a spus că a fost deschisă calea unei declarații unilaterale de independență.

"Odată cu această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenție televizată, în care a apărut flancat de alți lideri catalani.

De asemenea, Puigdemont a anunțat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acționa în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmațiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independență.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău