Reducerea taxelor consulare și acordurile de asistență socială pentru cetățenii R Moldova de peste hotare - printre principalele subiecte abordate de șefa statului și ministrul de externe la Congresul Diasporei 2023

  • 18 August 2023 14:33
Reducerea taxelor consulare și acordurile de asistență socială pentru cetățenii R Moldova de peste hotare - printre principalele subiecte abordate de șefa statului și ministrul de externe la Congresul Diasporei 2023

În cadrul Congresului Diasporei care se desfășoară astăzi, președinta Maia Sandu a punctat că una dintre principalele priorități ale Guvernului Republicii Moldova este asigurarea numărului suficient de zboruri spre Chișinău. Ea a vorbit și despre reducerea taxelor consulare, accelerarea încheierii acordurilor de protecție socială, conversiunea permiselor de conducere și recunoașterea diplomelor de studii, transmite Radio Chișinău.

Rolul diasporei este foarte important și trebuie să se facă tot posibilul ca cetățenii moldoveni să își dorească să se întoarcă acasă, a declarat șefa statului Maia Sandu. Ea le-a mulțumit reprezentanților diasporei pentru implicarea activă în viața Republicii Moldova și în dezvoltare a țării.

Referindu-se la problema zborurilor spre Chișinău și insuficiența  curselor aviatice, Maia Sandu a precizat că se lucrează insistent la această problemă și este un subiect prioritar pe agenda Guvernului. 

„Numărul suficient de curse aeriene către Chișinău a devenit o problemă foarte și foarte complicată și vreau să știți că Guvernul cunoaște de această problemă și lucrează insistent la asta. Este un subiect prioritar pe agendă și sperăm să reușim să asigurăm cât mai multe zboruri.

De la 1 ianuarie 2023 taxele consulare s-au redus cu 50%,  iar taxa consulară pentru înnoirea pașaportului pentru minori a fost exclusă. Totodată, un subiect important la care putem raporta progrese este tot ceea ce presupune procesul de digitalizare și de obținere mai rapidă a actelor necesare. Începând cu 1 ianuarie 2024 tarifele vor începe să scadă.

Un alt lucru important ține de alegeri și de asigurarea unor condiții mai bune pentru cetățenii noștri din afara țării, ca să poată participa la procesele electorale din Republica Moldova. Continuăm să lucrăm ca să facem revenirea voastră acasă mai simplă. Am aprobat o lege care este acum funcțională prin care bunurile personale la revenire sunt scutite de taxe vamale. E nevoie să fie accelerat și procesul de semnare a acordurilor de protecție socială, de conversiune a permiselor de conducere, de editarea a dublei impuneri și de recunoaștere a diplomelor de studii, mai ales în țările cu un număr mare de moldoveni”, a declara Maia Sandu.

„Diaspora este un obiectiv cheie pentru acțiunea și activitatea Ministerului de Externe și a întregii rețele de misiuni diplomatice”, a spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în deschiderea evenimentului. El a ținut să sublinieze creșterea numărului de acțiuni consulare. În 2016 în rețeaua de consulate erau procesate 93 de mii de acțiuni, iar în 2022 a ajuns la 142 de mii.

„Depunem un efort constant cu sprijinul tuturor instituțiilor din Republica Moldova pentru a fluidiza și îmbunătăți acțiunile și performanțele noastre de consulate. (...) În ultimul an am depus un efort enorm pentru a ajunge la liberalizarea prețurilor la roaming, în special cu Uniunea Europeană. În continuare, încercăm să obținem același timp de acorduri cu alte state care nu sunt în UE, precum Israel, Turcia, Marea Britanie. Am lucrat și pentru a susține eforturile de modernizare economică a țării noastre prin liberalizarea continuă a comerțului pentru facilitarea accesului pentru producătorii noștri pe noi piețe. Am reușit să suspendăm cotele pentru produsele noastre agricole care anterior se aplicau pentru exporturile noastre pe piața Uniunii Europene”, a spus viceprim-ministrul.  

În cadrul Congresului Diasporei, care întrunește circa 300 de participanți, vor fi semnate și două memorandumuri de colaborare - între Cancelaria de Stat și Alianța Asociațiilor de Băștinași, și între Cancelaria de Stat și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

De asemenea, sunt organizate mai multe paneluri la care se va discuta despre colaborarea între instituțiile statului și reprezentanței diasporei care aduc expertiză și plus valoare în diferite domenii.

Congresul Diasporei este organizat în cadrul Zilelor Diasporei, desfășurate la Chișinău în perioada 18-19 august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău