Redefinirea politicii de vecinătate a UE. R.Moldova va avea o poziție comună cu alte două țări, dar nu va putea cere garanții de aderare, opinie expert

  • 06 Noiembrie 2019 13:45
Redefinirea politicii de vecinătate a UE. R.Moldova va avea o poziție comună cu alte două țări, dar nu va putea cere garanții de aderare, opinie expert

După 10 ani de la înființarea Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană pune în discuție redefinirea politicii sale de vecinătate. Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor avea o poziție comună în ce privește noul format al Parteneriatului Estic începând cu 2020, înțelegere făcută între miniștrii de externe la Stockholm, unde are loc în aceste zile conferința ministerială. Relatează Radu Osipov.

Noua agendă europeană ar putea deveni una mai ambițioasă, însă multe lucruri depind de cele 3 state care au acorduri de asociere cu UE. Totuși, până a cere perspectiva aderării, prioritar ar fi aplicarea celor 4 libertăți europene: de circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalului, consideră fostul viceministru de externe, Iulian Groza.

„Perspectiva europeană, ea este acolo pentru noi, pentru că există tratatul Uniunii Europene, articolul 49. În virtutea acestui articol, Georgia, Ucraina și R.Moldova  pot solicita să devină membri ai Uniunii Europene. Iar  până va fi acel moment, sunt foarte multe lucruri pe care putem să le facem.”

De altă parte, expertul de la București, Petrișor Peiu, afirmă că Republica Moldova nu poate solicita garanții de aderare, atât timp cât în interiorul Uniunii nu există un consens privind extinderea.

„Uniunea Europeană este departe de a relua procesul de extindere. Nu există o coeziune internă pentru așa ceva. Statele nu s-au pus de acord ca să reia acest proces. Să zic, în următorii 10 ani este exclus.”

Următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la Zagreb, în luna mai 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău