Recunoașterea semnăturii digitale, pe agenda de reforme a Republicii Moldova

  • 15 Noiembrie 2022 15:43
Recunoașterea semnăturii digitale, pe agenda de reforme a Republicii Moldova

Republica Moldova a făcut primii pași în direcția recunoașterii semnăturii electronice a altor state. Au fost recunoscute deja semnăturile electronice calificate, care se emit de către prestatorii de servicii de încredere din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. În același timp, se lucrează la nivel tehnologic pentru a oferi instrumentul necesar specialiștilor de la noi de a verifica și valida actele semnate, scrie TVR MOLDOVA.

,Schimbarea va fi atunci când vom reuși să atingem rezultatul unei recunoașteri mutuale, când semnăturile emise în Republica Moldova vor fi recunoscute de către statele din UE, partenerii noștri strategici. E un efort mare, care implică negocieri cu fiecare stat membru. Noi am inițiat discuțiile cu colegii din cadrul Comisiei Europene, așa încât să pregătim terenul pentru a iniția negocierile. Desigur vom începe cu România, în contextul memorandumului pentru crearea spațiului digital comun”, a menționat OLGA TUMURUC, directorul Agenției de Guvernare Electronică, menționează sursa citată.

Modalitatea de a asigura transparența în prelucrarea datelor cu caracter personal implică mult mai multe provocări, dar mediul digital oferă toate instrumentele tehnologice, care permit utilizarea identității electronice – semnătura calificată avansată, dar și a instrumentelor de jurnalizare, adică de monitorizare a instrumentelor sau a acțiunilor întreprinse, au declarat invitații. 

,,În procesul de digitalizare trebuie să ținem cont de protecția datelor juridice și a datelor cu caracter personal, de securitatea informației. E o provocare și pentru noi, dar și pentru stat, de a combina aspectele juridice, care erau doar pe suport de hârtie, cu aspectul tehnic, care să asigure această concordanță”, a punctat VERONICA MIHAILOV-MORARU, secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției. 

CĂLIN RANGU, director CIO Council România, a menționat că  noile tehnologii sunt mult mai propice pentru a dezvolta această platformă, inclusiv în zona instanțelor.

,,În România există în acest moment o comisie care ar reglementa utilizarea tehnologiilor registrului distribuit, adică a blockchain-ului, și apariția unei legi care să permită să echivalezi documentele și contractele inteligente cu documentele semnate electronic cu semnătură de terță parte calificată. Ar fi un pas enorm, deoarece  blockchain-ul ar rezolva acele riscuri care se menționau anterior într-o proporție mult mai mare”, a afirmat Călin Rangu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău