Rectificări la bugetul de stat: Banii pentru ambasade în Ghana, Argentina și India – vor fi redirecționați pentru alte cheltuieli

  • 01 August 2019 09:55
Rectificări la bugetul de stat: Banii pentru ambasade în Ghana, Argentina și India – vor fi redirecționați pentru alte cheltuieli

Banii prevăzuți pentru deschiderea a trei ambasade ale Republicii Moldova – în Ghana, Argentina și India – vor fi redirecționați pentru alte cheltuieli. Rectificări în acest sens la bugetul de stat pentru 2019 au fost aprobate de Parlament în prima lectură, în ședința din 31 iulie, transmite IPN.

În proiect este prevăzută o diminuare cu 22,7 milioane de lei a cheltuielilor pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, inclusiv 11,7 milioane de lei prevăzuți pentru înființarea ambasadelor în Ghana, Argentina și India.

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat în plenul Parlamentului că fiecare autoritate a prezentat propuneri pentru reducerea sau majorarea cheltuielilor, în funcție de executarea bugetului în primele șase luni și noile prioritățile.

Întrebată despre îngrijorările oamenilor legate de plata salariilor angajaților din instituțiile publice, în contextul noii legi a salarizării, ministra a declarat că această lege a fost adoptată în lipsa unor analize detaliate cu privire la impactul bugetar.

„Ea ne costă deja mai mult de un miliard 234 de milioane de lei. Mai mult decât planificam. Iată aici începe discuția despre gaura bugetară pe care am moștenit-o”, a declarat ministra. Natalia Gavrilița spune că asistența UE, de peste 1,3 miliarde de lei, va fi îndreptată pentru a acoperirea cheltuielilor de personal.

Proiectul de rectificare a bugetului prevede diminuarea veniturilor cu 1 492,0 milioane de lei și a cheltuielilor – cu 1 327,4 milioane lei. Respectiv, majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 164,6 milioane de lei. Ca pondere în PIB deficitul bugetului de stat va constitui 2,75%.

După rectificări, veniturile bugetului de stat pentru anul 2019 vor constitui 40 633 531,5 mii lei. Cheltuielile vor constitui 46 336 817,6 mii lei, cu un deficit în sumă de 5 703 286,1 mii de lei.

Rectificările au fost susținute de majoritatea deputaților prezenți la ședință. Potrivit președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în termen de circa zece zile va fi organizată o ședință extraordinară a legislativului, la care proiectul va fi supus votului în lectura a doua.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău