Record de violențe împotriva angajaților umanitari în 2019

  • 19 August 2020 09:03
Record de violențe împotriva angajaților umanitari în 2019

Violențele comise împotriva angajaților umanitari nu a fost niciodată atât de ridicată ca anul trecut, a anunțat ONU miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Asistență Umanitară, relatează France Presse.

În 2019, atacurile împotriva lucrătorilor umanitari au depășit toți anii anteriori, cu un total de 483 de angajați atacați, 125 uciși, 234 răniți și 124 răpiți în 277 de incidente separate, a declarat ONU citând baza de date a centrului de cercetare Humanitarian Outcomes.

Aceasta reprezintă o creștere cu 18% a numărului de victime față de 2018.

Doar în ultimele săptămâni, aceste "atacuri josnice" au costat viețile angajaților umanitari în Niger și Camerun și de la începutul pandemiei de COVID-19, mulți lucrători din domeniul sănătății au fost atacați în întreaga lume, își exprimă îngrijorarea ONU într-un comunicat.

În 2019, majoritatea atacurilor au avut loc în Siria, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo (RDC), Afganistan și Republica Centrafricană. Mali și Yemenul au înregistrat o dublare a atacurilor față de anul precedent.

În special în 2019, s-a înregistrat o creștere a atacurilor asupra angajaților din domeniul sănătății, mai ales împotriva medicilor în Siria și lucrătorilor umanitari implicați în lupta împotriva epidemiei de Ebola în RDC.

"Angajaților umanitari din întreaga lume care fac o muncă importantă și curajoasă în prima linie, noi le spunem +Mulțumim+", a declarat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock.

"Cel mai bun mod de a aduce un omagiu lucrătorilor umanitari este să le finanțăm munca și să le asigurăm siguranța", a adăugat el.

Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară corespunde zilei atacului împotriva complexului ONU din Bagdad la 19 august 2003, care a costat viața a 22 de persoane, inclusiv a Reprezentantului Special al Secretarului General pentru Irak, Sergio Vieira de Mello. De atunci, aproape 5.000 de angajați umanitari au fost uciși, răniți sau răpiți, deceniul 2010-2019 înregistrând o creștere de 117% a atacurilor față de perioada 2000-2009, potrivit ONU.

Recent, la 9 august în Niger, șase angajați umanitari ai ONG-ului francez Acted au fost asasinați, împreună cu șoferul și ghidul lor din Niger, de către bărbați înarmați pe motociclete în timp ce ei vizitau rezervația de girafe de la Koure, la 60 km sud-est de capitala Niamey, unde își aveau sediul, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău