DOC | 84 de proiecte culturale vor fi finanțate în acest an de Ministerul Culturii
-
11 Iunie 2024 20:20
Ministerul Culturii al Republicii Moldova va finanța, în anul 2024, un număr record de 84 de proiecte culturale, elaborate de organizațiile necomerciale. Lista inițială a câștigătorilor a fost completată ca urmare a identificării unor resurse suplimentare, în sumă de circa două milioane de lei. Astfel, comparativ cu anul 2023, în anul curent bugetul alocat pentru concursul de finanțare a proiectelor culturale aproape că s-a dublat - de la 7,4 milioane de lei la peste 14 milioane.
Potrivit Ministerului Culturii, din cele 84 de proiecte câștigătoare, 74 obțin finanțare la categoria „anuale”, iar celelalte 10 se înscriu la „multianuale” - o categorie nouă, inclusă în acest an.
O altă noutate a concursului din 2024 este majorarea plafonului maxim solicitat: de la 200 de mii de lei (anterior) la 300 de mii lei pentru proiectele anuale și până la 900 de mii lei pentru cele multianuale.
De asemenea, au fost incluse două arii tematice noi - diplomație culturală și rezidențe de creație, fapt care explică interesul sporit pentru concurs, numărul semnificativ de proiecte culturale înaintate și calitatea lor.
„Având în vedere interesul sporit pentru acest concurs, numărul mare de proiecte eligibile, valoarea și impactul lor artistic și social, Ministerul Culturii a decis să majoreze suma alocată cu încă două milioane de lei. Drept urmare, acum suma totală a bugetului alocat pentru proiectele culturale a crescut la 14 milioane de lei. Este dovada angajamentului nostru de a sprijini diversitatea și bogăția inițiativelor culturale din Republica Moldova și de a dezvolta scena culturală națională”, spune Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Ministerul Culturii mai spune că, la această ediție a concursului, au fost înaintate 170 de proiecte culturale elaborate și înaintate de către 126 de organizații necomerciale din țară - asociații obștești, uniuni de creație, fundații și instituții private. Și aici numărul e aproape dublu comparativ cu anul trecut, când au fost depuse 93 de proiecte.
Membri ai Comisiei de evaluare au fost Eugenia Bejan, Ion Budeci, Andrei Chistol, Orest Dabija, Alexandru Leancă, Emilian Galaicu-Păun, Svetlana Pociumban, Diana Silivestru, Valeria Suruceanu, Victoria Tkacenco și Maria Șleahtițchi.
Lista finală a proiectelor culturale finanțate de stat poate fi accesată aici.