Recomandările IGSU referitoare la scăldatul de Bobotează pe stil vechi

  • 18 Ianuarie 12:12
Recomandările IGSU referitoare la scăldatul de Bobotează pe stil vechi

În ajun de sărbătoarea creștină Boboteaza pe stil vechi, angajații IGSU au atenționat cetățenii despre măsurile de securitate privind tradiția de scufundare în apa bazinelor acvatice

Salvatorii au desfășurat astăzi activități demonstrative la stația de salvare nr. 7, lacul Râșcani din capitală. Specialiștii au simulat procesul de scufundare și au explicat cum se practică corect acest obicei în vederea evitării unor situații de risc.

Salvatorii și angajații SMURD au îndemnat iubitorii de scufundare să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate. Astfel, scăldatul se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor. Totodată, în vederea evitării unui stop cardiac în urma spasmului vaselor de sânge, este necesar ca corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să fie treptată.

„Medicii susțin că practicarea acestei tradiții este interzisă persoanelor cu boli respiratorii, cu boli pulmonare cronice, care după scăldatul la copcă pot provoca complicații grave de sănătate. Totodată, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din aceasta, oamenii trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase și să administreze băuturi calde, pentru a evita hipotermia”, a specificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, salvatorii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate. Pentru siguranța copiilor, aceștia nu trebuie să fie scufundați în apa rece a bazinelor acvatice.

Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului, zi în care conform tradiției unii oameni se vor scufunda în apa rece a bazinelor acvatice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău