Recomandările experților: în ce valută să ne păstrăm economiile

  • 12 Decembrie 2014 15:56
Recomandările experților: în ce valută să ne păstrăm economiile

Devalorizarea continuă a leului pe piața internă îi pune tot mai des pe gânduri pe moldoveni, în ce valută să-și păstreze economiile?

Experții au păreri împărțite în acest sens. Unii  le recomandă cetățenilor să păstreze banii în lei, alții – să-i investească în dolari sau euro. Totul depinde de suma disponibilă sau perioada investiției.

Potrivit experților în economie prăbușirea rapidă și continuă a valutei naționale a stârnit panică în rândul moldovenilor. Cozile interminabile la casele de schimb, denotă că oamenii nu mai au încredere în valuta națională și se grăbesc să cumpere, la întâmplare, orice doar să-și asigure economiile. Analiștii le recomandă însă cetățenilor să nu se grăbească. În cazul în care sumele nu sunt substanțiale, cel mai bine ar fi să le păstreze în lei. Astfel, consideră analistul economic Viorel Gârbu, vor evita pierderile la diferența de curs.

”Persoanele care dețin până la 1000 de dolari sunt în pierdere mereu. La tranzacțiile de vânzare-cumpărare se percepe un comision. Atunci când mergem la casele de schimb valutar cumpăram dolari sau euro la un curs mai mare, iar când vindem valuta, o facem la un curs mai mic, și atunci suntem în pierdere. Le recomand celor cu sume mici sa le țină în lei și să-și păstreze calmul”, a declarat Viorel Gârbu.

În cazul în care sumele depășesc 1000 de euro, pe termen scurt și mediu cel mai convenabil ar fi ca economiile să fie păstrate în dolari americani. În opinia doctorului în economie, Sveatoslav Mihalache, expert la ”Financial Brains”, acest lucru se explică prin trendul ascendent al economiei americane, care va propulsa creșterea dolarului pe piața financiară internațională încă cel puțin câteva luni.

”Aș prefera dolarul monedei unice europen pentru că diferența dintre economia SUA și cea europeană este una bine definită. SUA înregistrează o creștere economică trainică în ultima perioadă de timp. Cred că în următoarele trei luni dolarul va fi mai puternic decât euro”, a declarat Sveatoslav Mihalache. 

Pe termen lung, experții recomandă plasarea economiilor în euro, din cauza ieftinirii valutei europene în raport cu dolarul. ”Euro este în cădere în prezent. Acest lucru înseamnă că dolarul este scump iar dolarul este ieftin. În cazul în care trendurile se inversează sau se stabilizează, atunci vom câștiga dacă procurăm euro. E mai bine să investim în euro pentru ca acum valuta europeană e ieftină”, a menționat Viorel Gârbu.

De asemenea analiștii mai sugerează investirea economiilor în terenuri sau imobile, în cazul în care se dorește păstrarea banilor pe un termen mai mare de 4-5 ani. Aceștia mai cred că și cumpărarea aurului ar fi o opțiune cel puțin interesantă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău