Recomandare de la nivel înalt pentru statele europene: Mare atenție la măsurile de izolare pe care le impuneți!

  • 31 Octombrie 2020 10:54
Recomandare de la nivel înalt pentru statele europene: Mare atenție la măsurile de izolare pe care le impuneți!

Guvernele europene trebuie să fie selective când vine vorba de izolările din cauza COVID, pentru a limita pagubele economice, și în același timp trebuie să majoreze cheltuielile publice pentru a susține companiile și familiile, au declarat vineri mai mulți oficiali de la Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluat de Digi24.ro

Mai multe state din zona euro, precum Germania, Franța și Irlanda, au introdus în ultimele zile noi măsuri de izolare sau de restricționare a circulației pentru a lupta împotriva propagării coronavirusului, cu riscul de a slăbi și mai mult sectorul cheie al serviciilor, care est deja afectat de grava recesiune din primăvară.

"Trebuie să încercăm să învingem virusul fără a închide total economia deoarece consecințele în termeni de pierdere a activității economice sunt foarte foarte grave" a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, citat de Agerpres.

La finalul reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor, BCE a anunțat în mod clar că pregătește noi măsuri de sprijinire pentru luna decembrie, în condițiile în care noile restricții au generat îngrijorări privind o dublă recesiune în zona euro. Cu toate acestea, oficialii BCE continuă să ceară guvernelor să facă ceea ce este de datoria lor pentru a relansa economia, explicând că rolul politicii monetare este unul limitat.

"Trebuie să ținem cont de posibilitatea unei majorări a sprijinului bugetar în circumstanțele actuale, deoarece nu este de datoria politicii monetare să majoreze creditele către companiile individuale. Aceasta este o misiune bugetară și trebuie să încurajăm partea fiscală să își extindă intervenția", a declarat Yves Mersch, membru în consiliul director al BCE.

Chiar dacă majoritatea guvernelor din zona euro au pus la punct mecanisme de garantare a împrumuturile pentru a menține firmele sănătoase pe linia de plutire, nivelul de îndatorare a crescut puternic iar unele țări discută în prezent să fie mai selective când vine vorba de acordarea de ajutoare publice. Însă această prudență ar putea obliga băncile să fie și ele mai selective cu acordarea de împrumuturi, ceea ce riscă să declanșeze o criză a creditului în pofida faptului că lichiditatea din sectorul bancar este la un nivel record.

"Este important ca măsurile de susținere bugetară să fie adaptate în funcție de ritmul relansării economice. Nu vrem să ajungem într-o situație în care reducem rapid stimulentele pentru că aceasta ar provoca o cădere și mai puternică", a spus Luis de Guindos.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău