Recoltele din Europa, afectate de pandemia de COVID-19. Mai multe state se confruntă cu o penurie de muncitori sezonieri

  • 25 Martie 2020 10:09
Recoltele din Europa, afectate de pandemia de COVID-19. Mai multe state se confruntă cu o penurie de muncitori sezonieri

În acest an, recoltele din Europa sunt puternic afectate din cauza unei penurii de muncitori sezonieri care să se ocupe de recoltare, în contextul restricțiilor de circulație impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres. O mare parte dintre acești muncitori sezonieri vin din Europa de Est.

 

"În acest moment nu avem decât 10 muncitori sezonieri. Am avea nevoie de aproximativ 60 de persoane care să muncească în regim full time pentru a strânge toată recolta", spune Thomas Syring, proprietarul unei exploatații agricole la Beelitz, o localitate din apropiere de Berlin renumită pentru sparanghelul său. "Pentru noi, fermierii, situația este foarte tensionată în acest moment", susține Thomas Syring, ale cărui câmpuri sunt practic goale de câteva zile.

Doar câțiva muncitori sezonieri lucrează în acest moment pe această exploatație agricolă de 900 de hectare, pregătindu-se să recolteze sparanghelul. Acești muncitori sezonieri, majoritatea români, nu pot să ajungă în Germania pe cale terestră, blocată după închiderea frontierelor austriacă și ungară, măsuri decise în ultimele săptămâni pentru a ține sub control pandemia de coronavirus.

Această situație nu este un caz izolat în condițiile în care doar jumătate dintre cei 5.000 de muncitori sezonieri care în mod normal lucrează în această regiune din Germania în această perioadă a anului sunt acum prezenți la fața locului, susțin organizațiile locale de producători agricoli.

Germania primește în fiecare an aproximativ 300.000 de muncitori sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România și Polonia, subliniază Udo Hemerling, secretarul general al DBV, principalul sindicat agricol din Germania.

Problema se regăsește în mai multe state europene odată cu venirea primăverii și afectează tot felul de culturi.

În Elveția, muncitorii sezonieri trebuie în prezent să dispună de un permis de sejur pentru a putea fi recrutați, o măsură care îngrijorează sindicatele fermierilor. Un număr de aproximativ 33.000 de străini lucrează în fiecare an pe câmpurile din Elveția.

În Austria, Guvernul a lansat o platformă de recrutare pentru cei care și-au pierdut locul de muncă din cauza coronavirusului, în ideea de a recruta muncitori sezonieri în regim de urgență.

În Germania, pentru a depăși această dificultate, anumite exploatații agricole au decis să rezerve bilete de avion pentru muncitorii lor sezonieri. "Însă unii dintre ei nu sunt acceptați în țară chiar dacă au permise de muncă valabile", susține Jürgen Jakob, președintele organizației producătorilor de sparanghel din Beelitz.

În aceste condiții, exploatațiile agricole nu ezită să majoreze salariile pentru a atrage muncitori sezonieri.

"Pentru cultivatorii de sparanghel partenerii noștri asigură un salariu dublu față de cel normal, condiții de cazare foarte bune și mese pentru muncitori", explică Emese Molnar, director al unei firme românești care trimite muncitori sezonieri în Germania și Olanda. "În aceste moment nevoia de mână de lucru este foarte mare iar partenerii noștri au nevoie de sute de persoane" ,susține Emese Molnar, adăugând că în România oamenii au nevoie de un loc de muncă.

Având în vedere această situație, ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a lansat ideea de a facilita angajarea de personal din restaurante, de șomeri dar și de solicitanți de azil pentru a acoperi cererea de mână de lucru a fermierilor. Sectorul agricol german are nevoie imediat de 30.000 de muncitori sezonieri și de 85.000 în luna mai, a subliniat ministrul Agriculturii.

Însă, fermierii germani se tem că pregătirea profesională va dura prea mult timp. "Dacă pentru un român sau un polonez care are mai mulți ani de pregătire trebuie să angajez cinci germani, atunci nu merită efortul", susține Thomas Syring.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău