Recolta slabă de rapiță din Europa pune în pericol oferta mondială

  • 25 August 11:32
Recolta slabă de rapiță din Europa pune în pericol oferta mondială

O nouă recoltă slabă de rapiță în Europa pune sub presiune oferta mondială, chiar dacă în alte părți ale lumii recoltele sunt în creștere, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Seceta din acest sezon a dus la diminuarea producției la hectar la culturile de rapiță iar fermierii s-au confruntat și cu o înmulțire a insectelor după ce un pesticid a fost interzis în Uniunea Europeană. În aceste condiții, Departamentul american al Agriculturii estimează să recolta de rapiță a UE ar putea coborî la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani.

Producția slabă din UE semnalează un nou an de importuri mari și vine într-un context în care furnizorul tradițional al UE, Ucraina, a fost afectată și ea de condițiile meteo nefavorabile. Producțiile bune din Canada și Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite în Europa, astfel că stocurile mondiale ar putea ajunge la jumătate față de nivelul la care erau în urmă cu doi ani.

"A devenit o nouă normalitate pentru piețele europene să fie deficitare la capitolul rapiță", a declarat Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.

Cererea de biocombustibili și diminuarea recoltelor de rapiță ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor au dus la creșterea importurilor în Europa în ultimii ani, astfel că UE a devenit cel mai mare cumpărător mondial de rapiță. Consumul de rapiță al blocului comunitar depășește oferta internă, astfel că UE devine din ce în ce mai dependentă de Ucraina și alte țări mai îndepărtate. În condițiile în care în acest an și recolta de rapiță a Ucrainei va fi una slabă, alți furnizori ar putea să cucerească o cotă mai mare din piața europeană.

În paralel, Canada se pregătește pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (-o cultură similară cu rapița-n.r.) din istoria sa. Canada și-a majorat deja livrările către industria europeană de biocombustibili, pe măsură ce traderii caută piețe de desfacere care să compenseze pentru reducerea livrărilor spre China, în urma unor dispute comerciale. Datele oficiale arată că în perioada august 2019 - iunie 2020, exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franța, Germania și Grecia aproape s-au triplat.

De asemenea, culturile de rapiță din Australia au profitat și ele de ploile de toamnă iar această recoltă va fi binevenită în UE, susține Cheryl Kalisch Gordon, analist la Rabobank. Normele blocului comunitar interzic utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gătit. Aproximativ 80% din recolta de rapiță din Australia nu este modificată genetic iar Cheryl Kalisch Gordon estimează că Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapiță din ultimele trei sezoane.

Chiar dacă fermierii europeni caută noi modalități pentru a combate dăunătorii, perspectivele pe termen scurt sunt pesimiste. Fermierul britanic Joseph Hodges a decis să diminueze suprafața însămânțată cu rapiță pentru a da prioritate mazării și leguminoaselor. În prezent rapița ocupă doar 30% din spațiul pe care îl ocupa în urmă cu patru ani, un fenomen similar fiind înregistrat în întreaga Europă.

"Însămânțările au fost reduse semnificativ și mă aștept să fie reduse și anul viitor. Rapița a devenit o cultură cu grad mare de risc pentru noi, fermierii", spune Joseph Hodges.

Sursa:AGEERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Wed
14
Thu
13
Fri
13
Sat
8
Sun
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău