Recolta redusă, din cauza ploilor, nu poate provoca o criză de grâu în Republica Moldova, afirmă autoritățile

  • 15 Iulie 2018 15:20
Recolta redusă, din cauza ploilor, nu poate provoca o criză de grâu în Republica Moldova, afirmă autoritățile

Chiar dacă recolta de cereale și culturi oleaginoase din acest an va fi mai mică decât în anii trecuți, autoritățile și specialiștii în domeniu dau asigurări că nu ne așteaptă o criză de grâne.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în pofida ploilor abundente din ultima perioadă, de la începutul campaniei de recoltare, în țară s-au strâns peste 44% din suprafața totală însămânțată cu grâu, care constituie circa 320.000 hectare și peste 90% din suprafața de orz de toamnă, care constituie circa 44.000 de hectare.

Recoltarea orzului de primăvară a început acum o săptămână în 10 raioane, fiind recoltate circa 2.600 hectare din totalul de 35.000 hectare prognozate, informează sursa citată.

Astfel recolta medie constituie, la grâu, în jur de 3,1 tone la hectar, cu 0,1 tone mai mică decât media ultimilor 5 ani, iar la orz – trei tone la hectar, cu 0,3 tone mai mare decât media ultimilor cinci ani.

Rapița de toamnă a fost recoltată pe o suprafață de 29 mii ha din circa 44 de mii ha prognozate. Recolta media, pe republică, constitue 2,1 tone/ha, echivalentă cu recolta medie pe republică din ultimii 5 ani.

Autoritățile dau asigurări că până la finele campaniei de recoltare vor fi adunate cereale destule pentru a acoperi atât necesitățile din rezerva de stat cât și necesitățile consumatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău