Recital maraton al poeziilor lui Mihai Eminescu, de Ziua Națională a Culturii la Chișinău

  • 15 Ianuarie 2018 15:57
Recital maraton al poeziilor lui Mihai Eminescu, de Ziua Națională a Culturii la Chișinău

Centru Academic Internațional Eminescu organizează astăzi, pe parcursul întregii zile un eveniment-maraton de lectură a operelor lui Mihai Eminescu, de Ziua Națională a Culturii. Elevii școlilor, liceelor și gimnaziilor din Capitală au recitat și au cântat poezia lui Eminescu.

Un fragment dintr-un poem dedicat lui Mihai Eminescu, de Dumitru Matcovschi, a fost pus pe note de un grup de studenți la Colegiu de muzică ”Ștefan Neaga”. Tinerii au recitat și din opera marelui poet, fiind inspirați de profesoara lor de limbă și literatură română, Silvia Popov.

„În mare măsură, înțelegerea lui Mihai Eminescu este dorința, posibilitatea, competența profesorului în clasă. Dacă profesorul știe cum să le deschidă calea, atunci elevii îl acceptă și îl citesc cu mare drag”, spune Silvia Popov.

Tinerii, dar și copiii, spun că citesc opera lui Mihai Eminescu pentru actualitatea sa și pentru limba română frumoasă pe care o regăsesc în lirica și proza sa.

„Deși consider că literatura clasică, și anume Eminescu, a fost un pic uitat de către generația tânără în ultimul timp, noi, elevii de la ”Ion Creangă”, ne străduim să menținem această creație a sa vie în mințile noastre. Și cred că ea păstrează mult mai multe învățături decât multe alte lucruri pe care le învățăm la școală, spune un licean”, consideră unul dintre ei.

„Valorile și ideile tratate în creațiile sale sunt actuale și acum și sunt foarte multe valori care nu sunt prețuite, din păcate, în zilele noastre”, este de părere o altă elevă.

Lectura publică a operei lui Mihai Eminescu are scopul de a îi îndemna pe tineri să se aplece asupra operei  sale și a-i îndruma să o înțeleagă, a subliniat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.

„Fiecare vine, fie recită, fie interpretează, fie chiar citește din cărți orice din Eminescu, fiind că fiecare are un Eminescu al său, fiecare îl percepe și îl cunoaște pe Eminescu în felul său. Fie ca Ziua Națională a Culturii să fie în fiecare zi. Se zice că fără dragoste nimic nu este, dar eu deja zic: fără cultură, nimic nu este”, declară ea.

Evenimentul este la a patra ediție, fiind organizat de rețeaua de biblioteci municipale ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău