Recep Tayyip Erdogan și-a manifestat la Comrat recunoștința față de Suleyman Demirel și Stepan Topal pentru crearea Autonomiei Găgăuze

  • 18 Octombrie 2018 15:54
Recep Tayyip Erdogan și-a manifestat la Comrat recunoștința față de Suleyman Demirel și Stepan Topal pentru crearea Autonomiei Găgăuze

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și-a manifestat la Comrat recunoștința față de Suleyman Demirel, fostul președinte al Turciei, și Stepan Topal, care a fost „președinte” al autoproclamatei „republici găgăuze”, pentru crearea Autonomiei Găgăuze, menționând că găgăuzii sunt „o punte pentru dezvoltarea de mai departe a relațiilor strategige dintre R. Moldova și Turcia”

Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Comrat, a ținut un discurs, în limba turcă, în Piața Adunării Populare a Găgăuziei în fața celor prezenți la eveniment. 

Potrivit gagauzinfo.md, președintele turc a amintit de timpurile când găgăuzii și moldovenii erau pe punctul de a se confrunta și a declarat că atunci datorită înțelepciunii politicienilor, cum ar fi Stepan Topal, unul din liderii mișcării separatiste „Găgăuz Halkî”, au fost evitate vărsările de sânge. „R. Moldova este pentru noi o țară vecină prietenoasă. Eu pledez pentru integritatea R. Moldova, pentru dezvoltarea Găgăuziei”, a mai spus președintele turc. 

Erdogan i-a îndemnat pe găgăuzi să-și păstreze unitatea, limba și cultura, transmițându-le nepoților și generațiilor viitoare”. Liderul turc a subliniat că un centru medical care va purta numele „Erdogan” a fost inaugurat astăzi, iar în curând în Comrat va fi deschis un consulat al Turciei. 

La rândul său, președintele Igor Dodon a declarat că vizita liderului de la Ankara este un eveniment istoric. „Noi, găgăuzii și moldovenii, trăim în prietenie nu doar în ultimii 24 de ani, dar și pe parcursul mai multor secole. Știu că așa ca și noi ați apărat statalitatea R. Moldova. Mulți cetățeni din R. Moldova vor să trăiască așa ca în Găgăuzia. Noi suntem bucuroși că voi vreți să trăiți aici pe pământul pe care l-ați obținut pe acest teritoriu”, a afirmat Igor Dodon. 

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a mulțumit Turciei pentru faptul că au susținut dezvoltarea UTA Găgăuziei și implementarea proiectelor în regiune, menționând că datorită acestui sprijin găgăuzii sunt împreună, muncesc și își educă copiii acasă. Potrivit Irinei Vlah, centrul medical inaugurat astăzi și care va purta numele președintelui turc este unul „cum nu există în toată republica”. 

Irina Vlah i-a acordat lui Recep Tayyip Erdogan cea mai înaltă distincție a Autonomie după ce și Igor Dodon i-a oferit liderului turc „Ordinul Republicii”. 

Este ultima zi a vizitei oficiale a lui Recep Tayyip Erdogan  în Republica Moldova

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău