Recep Tayyip Erdogan: Aderarea Turciei la UE rămâne „un obiectiv strategic”

  • 26 Martie 2018 15:09
Recep Tayyip Erdogan: Aderarea Turciei la UE rămâne „un obiectiv strategic”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat asigurări luni că aderarea la Uniunea Europeană rămâne un 'obiectiv strategic' pentru Ankara, înainte de a se deplasa în Bulgaria pentru un summit cu liderii instituțiilor europene, informează AFP.

„Aderarea deplină rămâne obiectivul nostru strategic”, a afirmat Erdogan, adresându-se presei înainte de a urca în avion pentru summitul UE-Turcia de la Varna.

„Ceea ce așteptăm noi este ca obstacolele (...) din calea negocierilor să fie ridicate și ca procesul de aderare să fie revitalizat. Vom transmite încă o dată acest lucru liderilor UE”, a menționat președintele turc.

„Nu vom lăsa câtuși de puțin ca unele medii (...) să se opună integrării Turciei în UE în calitate de membru respectabil, egal și deplin”, a continuat președintele turc, adăugând că 'dubla măsură' la adresa Turciei 'nu va fi tolerată'.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al Consiliului European, Donald Tusk, vor avea luni seara o discuție cu Erdogan, în cadrul unui dineu de lucru în stațiunea balneară bulgară Varna găzduit de premierul bulgar Boiko Borisov. Printre subiectele abordate urmează să figureze în mod concret eroziunea statutului de drept în Turcia după puciul eșuat din iulie 2016, pactul controversat asupra migrației, candidatura în prezent suspendată a Turciei la UE sau ofensiva turcă împotriva unei miliții kurde în Siria.

Una dintre priorități pentru statele membre este să se asigure că Ankara continuă să aplice acordul privind migrația încheiat în martie 2016, care a permis reducerea considerabilă a traversărilor de migranți spre Europa, în schimbul unui ajutor financiar.

Însă Turcia denunță în mod regulat 'întârzierile' din virarea în conturile sale a unui pachet de trei miliarde de euro, la care se adaugă alte trei miliarde, și cere liberalizarea regimului de vize pentru turcii care călătoresc în UE, măsură prevăzută în acordul privind migranții.

Candidatura Turciei la aderarea la UE ar urma să se afle de asemenea pe agenda summitului de la Varna, însă diplomați și analiști nu se așteaptă la niciun progres în condițiile în care procesul se află într-un punct mort.

„Sper că summitul de la Varna va avea o contribuție pozitivă, atât pentru relațiile cu UE, cât și pentru problemele regionale”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21
Cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:2,1 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
19

Curs oficial BNM 04 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău