Recep Tayyip Erdogan acuză SUA că încearcă să lovească Turcia „din spate”

  • 13 August 2018 16:02
Recep Tayyip Erdogan acuză SUA că încearcă să lovească Turcia „din spate”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a atribuit unui ''complot'' american căderea bruscă a lirei turcești, a acuzat luni SUA că încearcă să lovească Turcia ''în spate'', relatează AFP.

"Pe de o parte, sunteți cu noi in NATO, iar pe de alta, încercați să-l loviți pe partenerul vostru strategic în spate. Este acceptabil acest lucru? ", a întrebat Erdogan în cursul unui discurs la Ankara.

"Pe de o parte, spuneți că sunteți partenerul nostru strategic și, pe de altă parte, ne trageți la picioare", a spus el.

Turcia și Statele Unite ale Americii, doi aliați în cadrul NATO, trec printr-o criză diplomatică legată în special de arestarea de către Ankara a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de spionaj și terorism.

Solicitând eliberarea pastorului evanghelic, Statele Unite au impus sancțiuni începând cu luna august împotriva a doi miniștri turci. Ankara a ripostat.

Aceste tensiuni au accelerat deprecierea lirei turcești, care s-a devalorizat cu mai mult de 40% de la începutul anului.

Vineri, criza diplomatică a atins un nou nivel în momentul în care președintele american Donald Trump a anunțat că a aprobat dublarea taxelor vamale la importul de oțel și aluminiu din Turcia, ceea ce a contribuit la continuarea deprecierii lirei turcești.

'Să adopți o atitudine ostilă față de un aliat din NATO (...) nu are nicio explicație rațională', a mai spus Erdogan în discursul său.

De asemenea, Erdogan a atacat anumiți utilizatori de internet acuzați că au postat pe rețelele de socializare comentarii menite să dăuneze economiei Turciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău