Recenziile restaurantelor din Rusia, folosite pentru a trece de cenzură și a le spune rușilor ce se întâmplă în Ucraina

  • 02 Martie 2022 16:35
Recenziile restaurantelor din Rusia, folosite pentru a trece de cenzură și a le spune rușilor ce se întâmplă în Ucraina

În loc să comenteze despre mâncarea și serviciile din restaurantele și cafenelele rusești, mai mulți utilizatori de internet au început să posteze recenzii online care detaliază acțiunile rusești în Ucraina, pentru a încerca să treacă de controlul strict al presei de stat și să le spună rușilor ce se întâmplă de fapt, relatează Reuters.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a acuzat 10 instituții de presă locale că au descris fals ceea ce Rusia numește „o operațiune specială” de demilitarizare a Ucrainei. Marți, Rusia a suspendat postul de radio Echo Moskvî, din cauza modului în care a prezentat invazia, scrie DIGI24.

Dar comentariile online pe platforme precum Google Maps și Afisha.ru, un site folosit pe scară largă în Rusia, sunt mai greu de cenzurat - mai ales că utilizatorii de internet apelează la instrumente online precum VPN-urile pentru a se feri de restricțiile de pe rețelele sociale.

Într-o recenzie a unuia dintre cele mai populare restaurante din Moscova de pe Afisha.ru, un utilizator a scris: „Desfășurarea de trupe în Ucraina este un război, nu o operațiune specială. Armata rusă ucide copii și civili!!!!”

„Locul era frumos. Dar Putin ne-a stricat starea de spirit invadând Ucraina. Ridicați-vă împotriva dictatorului vostru, nu mai ucideți oameni nevinovați! Guvernul vostru vă minte”, a scris alt utilizator.

Rusia respinge termenul de invazie, susținând că acțiunile sale nu sunt menite să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale Ucrainei și să captureze așa-ziși „naționaliști periculoși”.

Numeroasele recenzii l-au făcut pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să spună că utilizatorii străini lansează un „atac informațional psihologic”.

„Vă rog să nu ascultați apelurile provocatorilor. Acestea au ca scop subminarea guvernării orașului și crearea unei atmosfere de haos. Ei încearcă să ne divizeze”, a spus Sobianin.

Un cont de Twitter asociat grupării de hackeri Anonymous, care a atacat mai multe site-uri guvernamentale și ale mass media ruse de stat, i-a îndemnat pe oameni să scrie recenzii pe Google Maps despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Utilizatorii au recomandat, de asemenea, postarea de fotografii din Ucraina în recenziile pentru restaurantele rusești populare.

„În text, scrieți despre război și atașați o fotografie cu case distruse, victime și oameni în adăposturi antiaeriene”, a scris un utilizator de Instagram.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău