Recensământul populației Republicii Moldova din acest an va fi realizat pe tablete și nu pe hârtie, datorită donației Uniunii Europene

  • 06 Februarie 13:44
Recensământul populației Republicii Moldova din acest an va fi realizat pe tablete și nu pe hârtie, datorită donației Uniunii Europene

Recensământul populației și locuințelor din acest an se va desfășura, în premieră, cu ajutorul unor dispozitive electronice. Un lot de 3 mii de tablete în valoare de 800 000 euro a fost donat astăzi Biroului Național de Statistică al Moldovei de către Uniunea Europeană în cadrul unui proiect în valoare totală de 2 000 000 euro, transmite Radio Chișinău.

Recensământul populației din acest an va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie a declarat șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks. El a subliniat că acest lucru va asigura mai multă eficiență, siguranță și calitate la colectarea datelor, cu arată practicilor internaționale, inclusiv din țările spațiului comunitar. Janis Majeiks:

„UE este hotărâtă să sprijine eforturile de consolidare a capacităților Rep. Moldova. Suntem conștienți de importanța unor statistici de înaltă calitate pentru creșterea economică, progresul social și buna guvernare. Acest angajament se reflectă în contribuția noastră de 2 milioane euro oferită în cadrul proiectului privind Recensământului Populației și a Locuințelor 2024”, a declarat Janis Majeiks.

Scopul recensământului este de a oferi informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor statului, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri, a declarat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.  El a precizat că BNS urmează să angajeze peste 4 mii de recenzori în toată țara care vor fi antrenați în procesul de chestionare a populației.

Recenzorul va vizita gospodăria de multiple ori dacă persoana nu a fost găsită acasă. Cel puțin de cinci ori. Cinci vizite vor avea loc la domiciliu, vor fi făcute neapărat în cazul în care, dacă persoana va fi găsită, vor fi lăsate datele de contact ale  recenzorului pentru a facilita comunicarea. De asemenea, este linia verde care va fi disponibilă pentru toți cei care doresc să cunoască mai multe detalii cu privire la recensământ, la persoanele care le vizitează”, a spus Oleg Cara.

Colectarea datelor va fi mai rapidă, ceea ce va permite analizarea obiectivă și eficientă a informațiilor pentru a fi transmise mai departe pentru planificarea bugetului și politicilor statului, a declarat reprezentanta Fondului pentru Populație al ONU, Natalia Plugaru:

„Progresul Rep. Moldova pe toate capitolele de negociere cu UE va putea fi măsurată doar în baza unor date statistice care sunt fiabile, care sunt calitative, și nu în ultimul rând, care sunt comparabile cu datele produse și colectate de către țările UE”, a punctat Natalia Plugaru.

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova din acest an va începe pe data de 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie. Pentru organizarea și desfășurarea recensământului la bugetul de stat au fost prevăzute  peste 244 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău