Recensământ 2014 | 17,4% din locuințele din R.Moldova sunt NEOCUPATE
-
03 Mai 2017 14:42
În Republica Moldova sunt 1.236.575 locuințe (inclusiv locuințele situate în întovărășiri pomilegumicole), din care 61% sunt amplasate în mediul rural. Din numărul total de locuințe, 82,6% sunt ocupate, iar 17,4% sunt neocupate.
Potrivit agenției INFOTAG, acestea sunt datele prezentate de Biroul național de Statistică, care a publicat rezultatele recensământului populației și locuințelor din 2014.
Astfel, 72% din locuințele neocupate sunt destinate pentru vânzare sau închiriere, iar 28% sunt locuințe de vacanță. Gradul de ocupare a locuințelor diferă în aspect teritorial, astfel că în 17 raioane ponderea locuințelor ocupate este mai mică decât media pe țară. Cea mai mică pondere a locuințelor destinate spre vânzare și închiriere a fost înregistrată în raioanele Criuleni, Glodeni și Dubăsari - mai puțin de 50%.
În întovărășirile pomilegumicole au fost colectate date despre 14 227 locuințe. Deși aceste locuințe, conform statutului, sunt case de vacanță, 24,5% din acestea erau ocupate la recensământ, cu o pondere mai ridicată în mediul urban decât cel rural.
Pentru 78,7% din locuințele ocupate, bucătăria este cameră separată în locuință, în special în orașe. În mediul rural, circa 16% din locuințele ocupate dispun de bucătărie separată în afara locuinței (sarai, căsoaie etc.).
În fiecare a doua locuință ocupată, drept sursă de energie pentru gătit este folosit gazul natural, 39,8% utilizează gaz lichefiat (butelie) și 7,6% - lemn, cărbune, energie electrică. În orașe, pentru 83,3% locuințe ocupate sursa principală de energie pentru prepararea bucatelor este gazul natural, iar la sate predomină gazul lichefiat cu o pondere de 58,5%.
Pentru procesarea datelor recensământului a fost nevoie de aproape trei ani. În ajun, Comisia Națională pentru Recensământul Populației și al Locuințelor 2014 () a aprobat rezultatele recensământului.
Comisia a discutat pregătirea Recensământului Populației și al Locuințelor și a Recensământului General Agricol din runda 2020. În scopul inițierii activităților de pregătire, Biroul Național de Statistică a format un grup de lucru intern, care și-a propus pentru anul 2017 să identifice necesitățile pentru desfășurarea următorului recensământ și să elaboreze metodologia și proiectul Planului de acțiuni pentru organizarea acestuia.