Reacțiile mai multor țări UE la decizia Parlamentului britanic de a respinge Acordul Brexit

  • 13 Martie 2019 10:49
Reacțiile mai multor țări UE la decizia Parlamentului britanic de a respinge Acordul Brexit

Marea Britanie se apropie tot mai mult de ieșirea din Uniunea Europeană fără o înțelegere, a declarat marți ministrul german de Externe, Heiko Maas, adăugând că ambele părți ar trebui să se concentreze acum pe definirea relației lor viitoare după Brexit, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

"Sperăm în mod natural că în următoarele 17 zile vom fi în continuare în măsură să evităm o ieșire dezordonată", a afirmat Maas într-o declarație.

"Dar trebuie să așteptăm acum să vedem cum se dezvoltă situația politică din Marea Britanie și nu trebuie să speculăm. Camera inferioară britanică are totul în mâinile sale", a adăugat acesta.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că "regretă că Parlamentul britanic a luat această decizie, în pofida eforturile Uniunii Europene de a ajunge la cea mai bună înțelegere".

"Proiectul european trebuie să continue pentru a asigura libertatea, stabilitatea și prosperitatea. Avem nevoie de guverne pro-europene. Trebuie să protejăm Europa dacă vrem ca Europa să ne protejeze pe noi", a declarat Sanchez.

Cu toate acestea, premierul finlandez Juha Sipila, a afirmat că "rezultatul votului britanic nu poate fi regretat".

"De partea UE, a fost făcut orice efort pentru a ajunge la un acord. Dacă Marea Britanie va cere o extindere pentr Brexit, vom discuta și vom decide unanim", a adăugat acesta.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a afirmat într-un mesaj pe Twitter că este "foarte trist" în urma votului de marți seara.

"Ține din nou de Marea Britanie. Este de datoria guvernului britanic și parlamentului britanic să vină cu idei", a declarat și ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen, adăugând că Guvernul danez se pregătește din nou pentru un Brexit fără înțelegere.

Ministrul austriac pentru afaceri europene, Gernot Blumel, a afirmat de asemenea că "rezultatul votului de astăzi este neplăcut. Uniunea Europeană și Guvernul Austriei, desigur, se pregătesc pentru un Brexit fără înțelegere".

Camera Comunelor a respins, marți seară, Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moțiune care prevede ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău