Reacții la inițiativa de transfer a SPPS

  • 02 Decembrie 2016 15:28
Reacții la inițiativa de transfer a SPPS

Deputații socialiști și cei liberal-democrați critică inițiativa Guvernului de transmitere a Serviciului Protecție și Pază de Stat din subordinea președintelui țării în cea a executivului.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a comunicat jurnaliștilor că acest proiect de lege, care are ca scop reformarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ar fi trebuit să se discute la ședința de astăzi, 2 decembrie, care nu a mai putut avea loc în lipsă de cvorum, după ce trei formațiuni au părăsit plenul Parlamentului invocând diferite nemulțumiri, transmite IPN.

Andrian Candu a subliniat că menirea proiectului de lege vizat este instituirea unui control mai mare al societății asupra serviciilor secrete, așa cum este în toată lumea. Oficialul a remarcat că majoritatea parlamentară își dorește instituții funcționale și independente, iar unde se va regăsi SPPS-ul – la Guvern sau la SIS – se va decide în plen.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a criticat inițiativa de a scoate SPPS-ul din subordinea șefului statului. Parlamentarul a apreciat că guvernarea „pe ascuns”, încearcă să limiteze atribuțiile președintelui. „Pe noi aceasta nu ne sperie. Soluția finală este dizolvarea acestui Parlament și alegerile parlamentare anticipate”, a spus socialistul.

Președintele fracțiunii liberal-democrate, Tudor Deliu, a spus că, dacă SPPS ar fi încadrat în SIS, i s-ar diminua atribuțiile, or legea prevede că acest serviciu este autonom. Liberal-democrații au o atitudine rezervată față de propunerile de a reforma SIS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău