Reacții la demiterea lui Ion Iovcev din fruntea Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol: „Un cadou pentru separatiști” (Revista presei)
-
23 Iunie 2021 09:40
Revista presei - 23 iunie 2021.
„Demis de Ministerul Educației, Ion Iovcev este invitat să lucreze la Parlamentul European” – titrează Ziarul Național, citându-l pe europarlamentarul român, Eugen Tomac. Acesta a condamnat decizia ministerului, subliniind că Ion Iovcev nu a meritat un asemenea tratament plin de dispreț. „Această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe! Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul „Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund”. Potrivit lui Tomac, decizia MECC „denotă dispreț pentru educația în limba română”. „E un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești. Domnul Iovcev nu este singur! De săptămâna viitoare va fi consilierul meu la Parlamentul European. Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă”, a punctat Eugen Tomac.
Și Gazeta de Chișinău reține acest subiect, într-un articol întitulat: „Emeritul director al liceului românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, eliberat din funcție… printr-un sunet de telefon”. Publicația amintește că Ion Iovcev a condus din 1992 Liceul „Lucian Blaga”. Pe parcursul anilor nu a ezitat să critice administrația separatistă, pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului, fapt pentru care a fost hărțuit permanent de regimul de la Tiraspol. În 2004, bunăoară, el a fost unul dintre principalii protagoniști ai rezistenței pe care profesorii și elevii au opus-o unei încercări fără precedent de a închide definitiv școlile cu predare în grafia latină din Transnistria. Iar în 2014, autoritățile separatiste de la Tiraspol l-au amendat cu echivalentul a 3.000 de lei, în urma unei mascarade de proces în care a fost sancționat pentru că a refuzat să predea actele Liceului pe mâna regimului transnistrean.
Portalul Anticorupție.md publică mai multe reacții de revoltă în legătură cu demiterea lui Ion Iovcev. Deputatul Platformei DA Igor Munteanu scrie că „indiferent de motive decizia e proasta. O consider un Cadou pentru separatiști. De 29 de ani acest liceu este simbolul rezistentei prin educație. Iar Iovcev este inima acestui liceu și-n târgul Tiraspolului”. Și avocatul Vadim Vieru consideră că „dl Ion Iovcev nu merită o astfel de atitudine din partea autorităților”. Fostul ministru al Reintegrării, Victor Osipov, îi sugerează directorului Liceului Lucian Blaga să atace decizia ministerului în judecată: „Sunt surprins și indignat! În pofida unor eventuale criterii formale, de vârstă de ex., atâta timp cât sunteți activ, puteți conduce instituția și aveți susținerea colegilor și a părinților, contractul dumneavoastră de angajare trebuie prelungit!”. Gestul ministerului este calificat drept revoltător și de către fosta viceministră a Educației Tatiana Potâng: „Decizia ministrei educației, culturii și cercetării de a-l demite, într-o manieră impardonabilă, pe domnul Ion Iovcev, unul dintre cei mai vrednici români, cel care a rezistat decenii în șir presiunilor regimului de la Tiraspol, este de-a dreptul revoltătoare!”. Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, la fel, a reacționat revoltat pe pagina sa de Facebook: „Cât de legale sunt ordinele emise de miniștrii în demisie, fără competențe și ghidați din afară, prin care trimit în demisie directori de instituții și școli, spitale și agenții? Directori cu mandate legale și valabile! Domn Profesor Ion Iovcev, pogolșele sunt trecătoare! Iertați-le, că nu știu ce fac”, a încheiat Veaceslav Negruță.
Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Purtătoarea de cuvânt a MECC, Cristina Gonța, a comunicat că Ion Iovcev a fost demis din funcția de director al liceului, din motiv că „a atins vârsta de 70 de ani”. „Conform Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani”, a precizat aceasta.