Reacții la Bruxelles, după ce Ursula von der Leyen a anunțat un acord comercial cu Trump: „Nimeni nu știe nimic”

  • 23 Ianuarie 18:55
Reacții la Bruxelles, după ce Ursula von der Leyen a anunțat un acord comercial cu Trump: „Nimeni nu știe nimic”

''Nimeni nu știe nimic'': uimirea predomina joi la Bruxelles după anunțul făcut în ziua precedentă la Davos de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform căreia încheierea unui acord comercial între SUA și UE este posibilă în ''câteva săptămâni'', consemnează AFP, citată de Agerpres.

„Ca să fiu sincer, nu înțeleg. Am vorbit ieri cu membri de rang înalt ai Comisiei și nici ei nu înțeleg'', spune eurodeputatul german Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European.

La o zi după întâlnirea cu președintele american Donald Trump la forumul economic de la Davos, Ursula von der Leyen și-a anunțat miercuri ambiția de a semna în ''câteva săptămâni'' un acord comercial cu Washingtonul, după ce Trump a amenințat cu instituirea unor taxe vamale asupra autoturismelor europene dacă UE nu acceptă încheierea unui asemenea acord.

Mai multe surse din Consiliul UE, instituție ce reunește statele membre, afirmă de asemenea că au fost surprinse de acest anunț. Mai mult, înaintea anunțului privind noile discuții cu SUA, niciuna dintre țările membre ale UE chestionate de agenția France Presse nu a fost sondată în prealabil de Comisia Europeană, care este responsabilă în numele lor pentru politica comercială a UE. Acest anunț o angajează doar pe Ursula von der Leyen, a reacționat un diplomat european.

Mai degrabă decât un acord comercial bilateral, a cărui încheiere este din punct de vedere tehnic greu de realizat în câteva săptămâni, mai ales cu o țară de anvergura SUA, o sursă europeană evocă eventual o semnare a unei simple ''declarații politice între Von der Leyen și Trump''.

Președinta Comisiei Europene urmează de altfel să facă o vizită la Washington în săptămânile următoare, conform mai multor surse din cadrul executivului comunitar. Comisarul european pentru Comerț, Phil Hogan, a fost și el la Washington săptămâna trecută, dar nu a reușit să obțină progrese majore în dosarul negocierilor comerciale.

Întrebat despre acest subiect la Davos, ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire s-a limitat să reamintească poziția Franței: ''Nu vom semna vreun acord cu un stat care respinge acordul de la Paris privind schimbările climatice'', cum este cazul SUA.

Oficialul francez a mai menționat, potrivit agenției EFE, că ''deocamdată nu există pe masă un proiect concret'' de acord cu SUA. El a ținut de asemenea să sublinieze faptul că în orice negociere comercială Franța își va apăra ''abordarea asupra agriculturii''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău