Reacții internaționale la raportul ONU privind schimbările climatice

  • 09 August 2021 17:27
Reacții internaționale la raportul ONU privind schimbările climatice

Lumea „nu mai poate amâna măsurile ambițioase în domeniul schimbărilor climatice", după publicarea constatărilor șocante ale experților în domeniul climei din cadrul Organizației Națiunilor Unite, a declarat luni șeful diplomației americane Antony Blinken, în timp ce vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a estimat că „nu este prea târziu pentru a opri tendința" încălzirii globale, relatează AFP, citat de AGERPRES.

„Acest moment arată necesitatea ca liderii mondiali, sectorul privat și indivizii să acționeze împreună urgent și să facă tot ce este necesar pentru a proteja planeta și viitorul nostru în acest deceniu și nu numai", a declarat Antony Blinken într-un comunicat.

La rândul său, Frans Timmermans a declarat că raportul experților ONU în domeniul climei (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) demonstrează "urgența extremă de a acționa acum", estimând că "nu este prea târziu pentru a opri tendința" încălzirii globale.

„Nu este prea târziu pentru a opri tendința și a preveni o spirală incontrolabilă a schimbărilor climatice, cu condiția să acționăm hotărâți acum și toți împreună", a insistat pe Twitter Frans Timmermans, responsabil cu Pactul verde european, amintind că Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) din noiembrie „trebuie să fie momentul în care lumea va spune 'destul'".

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă "o provocare uriașă" care presupune ieșirea "într-un deceniu dintr-o civilizație bazată pe combustibili fosili", a reacționat și ministrul francez pentru tranziție ecologică, Barbara Pompili, după publicarea raportului IPCC.

În fața amenințării încălzirii globale, „linia este clară: aplicați în totalitate și peste tot Acordul de la Paris. Atât pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, cât și pentru a ne adapta la evenimente climatice din ce în ce mai extreme", a afirmat Barbara Pompili într-un comunicat.

Raportul IPCC „reamintește pe bună dreptate, încă o dată, urgența reală de a lua toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare pe deplin Acordul de la Paris, care este busola noastră pentru toți - state, comunități, societatea civilă, companii, ONG-uri, pentru a limita încălzirea globală și consecințele acesteia", a adăugat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, cerând "tuturor statelor care nu au făcut-o încă să-și crească" angajamentele climatice.

La rândul său, guvernul german a atras atenția că "timpul se scurge" pentru "salvarea planetei" de amenințarea încălzirii globale.

„Raportul IPCC prezentat astăzi ne amintește încă o dată că timpul se scurge pentru a salva planeta așa cum o cunoaștem", a declarat ministrul german al mediului, Svenja Schulze, într-un comunicat.

„Depinde de noi toți să facem din anii 2020 un deceniu dedicat protecției climei", a adăugat ea, solicitând menținerea obiectivului de a limita încălzirea globală la "1,5 grade Celsius", conform Acordului de la Paris, semnat în 2015.

Ministrul a recunoscut că "nu vom putea evita multe efecte ale schimbărilor climatice", în timp ce raportul indică deja consecințele ireversibile ale fenomenului.

„Am experimentat deja acest lucru în Germania", a adăugat ea, referindu-se la inundațiile devastatoare care au lovit țara în iulie, provocând moartea a cel puțin 190 de persoane.

Germania are în vedere să-și reducă reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030 față de 1990, apoi cu 88% până în 2040, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului în 2045, cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău