Reacții în presa internațională, în regim de „breaking news”, după anularea alegerilor prezidențiale din România
-
06 Decembrie 16:27
Presa internațională a tratat în regim de „breaking news”, vineri, știrea că alegerile prezidențiale din România au fost anulate de Curtea Constituțională, transmite Digi24.
„Instanța supremă din România a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale după ce au fost declasificate documente de securitate și a declarat că întregul proces trebuie reluat, se arată într-un comunicat de vineri”, anunță agenția Reuters, preluată de Digi24.
„O instanță superioară din România a anulat vineri primul tur al alegerilor prezidențiale din țară, la câteva zile după acuzațiile potrivit cărora Rusia a desfășurat o campanie online coordonată pentru a-l promova pe 'outsiderul' de extremă dreaptă care a câștigat primul tur. Decizia fără precedent a Curții Constituționale - care este definitivă - a venit după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri informații care susțineau că Rusia a desfășurat o campanie vastă, cuprinzând mii de conturi de rețele sociale pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram”, explică agenția Associated Press (AP). „În ciuda faptului că era un candidat necunoscut, care a declarat zero cheltuieli de campanie, Georgescu a apărut ca favorit pe 24 noiembrie. El ar fi trebuit să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, din partea partidului Uniunea Salvați România, într-un al doilea tur de scrutin, duminică. O nouă dată va fi stabilită acum pentru reluarea primului tur”, mai arată AP, potrivit News.ro.
Informațiile au provenit de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Afacerilor Interne, precizează AP.
„Curtea Constituțională a României a primit mai multe sesizări legale prin care i se cerea să anuleze votul din primul tur, dar nu este clar încă din ce motive a luat decizia”, adaugă agenția, care amintește că aceeași Curte a ordonat săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur, ceea ce s-a adăugat la multitudinea de controverse care au cuprins „un ciclu electoral haotic”.
„Instanța supremă din România anulează rezultatul alegerilor prezidențiale”, anunță, la rândul său, în regim de breaking news, postul de televiziune CNN.
„Decizia de vineri încheie un ciclu electoral tulbure în România, aceeași instanță ordonând săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur, menționează CNN. Scrutinul are loc la doar câteva zile după ce votul a fost afectat de temeri privind interferența străină, după ce documente declasificate de la Consiliul Suprem de Securitate al României au găsit dovezi ale unor „atacuri rusești hibride agresive”. Acestea au arătat, de asemenea, că Georgescu a fost impulsionat pe TikTok - platforma socială pe care și-a desfășurat în mare parte campania - prin algoritmi, conturi coordonate și promovare plătită. În plus, documentele au scos la iveală o serie de atacuri cibernetice în perioada alegerilor. Georgescu, în vârstă de 62 de ani, și-a început campania cu un sprijin de o singură cifră, dar a cunoscut o ascensiune șocantă, ajungând la limită lider în primul tur al alegerilor, cu 22,9% din voturi, față de 19,2% pentru Lasconi”, amintește CNN.
Euronews anunță, de asemenea, în regim de breaking news, că, cu doar două zile înainte de confruntarea „vitală” dintre candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu și Elena Lasconi, centristă și pro-europeană, Curtea Constituțională a României a decis să anuleze primul tur, iar noi alegeri vor fi organizate „la o dată desemnată de guvern”. Decizia „dramatică” vine după declasificarea rapoartelor secrete ale serviciilor de informații române care arată implicarea Rusiei în influențarea alegătorilor printr-o campanie de propagandă anti-occidentală în sprijinul lui Georgescu. Rapoartele serviciilor secrete au arătat mai multe procese ilegale în finanțarea campaniei lui Georgescu. Decizia Curții Constituționale a zguduit întreaga scenă politică și societatea românească, cu consecințe neprevăzute în perspectivă, arată postul de televiziune.
Cotidianul britanic The Guardian preia informațiile de la AP și relatează, la fel, în regim de știre care se va actualiza pe parcurs, despre decizia CCR, arătând că hotărârea urmează dezvăluirii unor informații declasificate care susțin că Rusia a desfășurat o campanie online pentru a promova un outsider politic de extremă dreapta.
Site-ul postului de televiziune France 24, preia, la fel, textul știrii agenției Associated Press.
Multe dintre aceste organizații media și-au trimis alerte pe aplicațiile lor către utilizatori cu știrea despre alegerile din România.