Reacție Moldovagaz: Prețurile reglementate de ANRE pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare față de „Gazprom”

  • 04 August 2022 18:02
Reacție Moldovagaz: Prețurile reglementate de ANRE pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare față de „Gazprom”

„SA „Moldovagaz” va executa recenta hotărâre a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind prețurile reglementate la gazele naturale, însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare față de SAP „Gazprom”, se arată în comerntariu al Moldovagaz referitor la noile tarife la gaze naturale aprobate astăzi de ANRE.

„În această situație, compania a adresat o cerere furnizorului extern privind amânarea plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a fost expediată o cerere privind amânarea plății TVA la gazele naturale pentru perioadă de referință.

O altă propunere a SA „Moldovagaz” este introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea. Potrivit conducerii companiei, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale.

Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii.

Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 USD pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi”, comunică Moldovagaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău