Reacție de la Bruxelles la decizia CEC privind numărul de secții de votare pentru diaspora: Este o sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova

  • 05 Iunie 2021 18:54
Reacție de la Bruxelles la decizia CEC privind numărul de secții de votare pentru diaspora: Este o sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova

Președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu R. Moldova, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, califică refuzul Comisiei Electorale Centrale de a organiza mai multe secții de votare în străinătate la anticipate drept o „sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova”.

Europarlamentarul a amintit că alegeri libere, democratice, conform standardelor europene și internaționale în Republica Moldova sunt o precondiție pentru o relație strânsă între Uniunea Europeană și Republica Moldova și pentru orice sprijin european în viitor.
 
„Orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent dacă în ziua votului se află pe teritoriul Republicii Moldova sau în afara granițelor țării, trebuie să poată vota.
Când am fost în vizită la Chișinău în urmă cu două săptămâni am transmis clar Comisiei Electorale Centrale acest mesaj. Astăzi trăiesc în diaspora mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova decât oricând. Deja la ultimele alegeri numărul secțiilor de votare din străinătate a fost insuficient, oamenii au stat la cozi interminabile și nu au putut vota. Decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale de a nu deschide mai multe secții de votare în străinătate este o sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova.
Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult. De aceea, alegerile parlamentare din Republica Moldova de pe 11 iulie sunt importante. Atunci cetățenii au puterea de a pune în fruntea țării politicieni care să decidă pentru cetățeni, nu în propriul interes”, a declarat Siegfried Mureșan. 
 
Menționăm că refuzul CEC de a deschide mai multe secții de votare în străinătate pentru alegătorii din diaspora a stârnit critici din partea președintelui Maia Sandu, PAS și Platforma DA. Formațiunile politice au anunțat că vor contesta hotărârea, acuzând încălcări ale Codului Electoral. CEC a decis să deschidă 139 de secții de votare pentru diaspora, număr identic cu cel stabilit pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău