Reacția Procuraturii Generale și a unor judecători de la CC după declarațiile despre un magistrat șantajat cu un dosar pentru viol (ZdG)

  • 05 Mai 2020 14:15
Reacția Procuraturii Generale și a unor judecători de la CC după declarațiile despre un magistrat șantajat cu un dosar pentru viol (ZdG)

Procuratura Generală, doi judecători ai Curții Constituționale, dar și președinta instituției, Domnica Manole, susțin că nu cunosc despre existența unui dosar penal în care să figureze numele unui judecător al Curții Constituționale.

Renato Usatîi, președintele „Partidului Nostru”, a declarat în cadrul emisiunii ,,Politica Nataliei Morari” de la TV 8 că unul dintre judecătorii Curții Constituționale(CC) ar fi fost șantajat de către oameni din anturajul lui Igor Dodon cu un dosar de acum 10 ani, deschis pentru viol. Potrivit primarului de la Bălți, Dodon ar face acest lucru pentru a schimba raportul de forță în cadrul CC, iar legea privind creditul rusesc să fie declarată constituțională, scrie ZdG.

În cadrul CC activează șase judecători, iar conform ultimelor informații, patru judecători (Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan) au votat pentru demisia lui Vladimir Țurcan din funcția de președinte al instituției, dar și pentru suspendarea intrării în vigoare a legii cu privire la creditul rusesc.

Contactat de Ziarul de Gardă, Nicolae Roșca, judecător al CC, a precizat că refuză să comenteze declarațiile lui Renato Usatâi, precizând însă că: ,,eu mi-am trăit viața onest și nu am făcut încălcări de legi”.

Totodată, și Serghei Țurcan, un alt judecător al CC a negat că ar fi șantajat.

Domnica Manole, președinta CC a declarat cu niciun judecător nu a informat-o despre existența unui dosar penal și că nu cunoaște despre faptul că un judecător ar putea fi șantajat cu o asemenea cauză penală.

Totodată, Procuratura Generală a precizat că nu dispune de astfel de informații precum că cineva dintre actualii judecători ai CC ar fi vizat în vreun dosar penal.

Ieri, 4 mai, plenul Curții Constituționale (CC) informează prin intermediul unui comunicat de presă că a sesizat Procuratura Generală „în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filări și intimidări la adresa unor judecători ai Curții”.

Membrii Curții Constituționale (CC) vor examina la 7 mai trei sesizări care vizează acordul pentru acordarea creditului acordat de Federația Rusă.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat joi, 23 aprilie, cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat prevederile acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc. Ulterior, proiectul a fost suspendat de către judecătorii de la CC.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău