Reacția Procuraturii Generale la inițiativa legislativă privind reorganizarea procuraturilor specializate
-
13 Februarie 17:27
![Reacția Procuraturii Generale la inițiativa legislativă privind reorganizarea procuraturilor specializate Reacția Procuraturii Generale la inițiativa legislativă privind reorganizarea procuraturilor specializate](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252553-206840.jpg)
Procuratura Generală a Republicii Moldova anunță că a luat act de proiectul de lege privind instituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), ca urmare a fuzionării PA și PCCOCS. Instituția menționează că este important de respectat toate etapele procesului respectiv, în conformitate cu principiile activității de legiferare
Într-un comunicat emis astăzi, 13 februarie, Procuratura Generală subliniază că este esențial să aibă loc consultări publice ample și să se realizeze avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului.
În urma unei analize preliminare, Procuratura Generală a identificat „mai multe riscuri asociate cu implementarea proiectului pe termen scurt, mediu și lung”. Aceste riscuri, conform reprezentanților instituției, necesită o abordare atentă și o gestionare corespunzătoare. În special, reorganizarea propusă ar putea avea un impact semnificativ asupra termenelor de urmărire penală și asupra procedurilor în curs, ceea ce ar putea duce la întârzieri și intermitențe în activitatea instituției, atenționează PG.
De asemenea, Procuratura Generală subliniază că „este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii”.
Un alt aspect semnalat de Procuratura Generală este legat de implementarea efectivă a noii structuri a Procuraturii, aprobată prin ordinul nr.12/3 din 24 ianuarie 2025. Conform acestui ordin, reorganizarea vizează nu doar Procuratura Generală, dar și procuraturile teritoriale, precum și Procuratura Anticorupție. În acest context, proiectul de lege ar putea pune obstacole în calea implementării planului aprobat, având în vedere că modificările propuse nu sunt pe deplin aliniate cu structura deja aprobată.
În final, Procuratura Generală subliniază necesitatea respectării standardelor europene în organizarea sistemului procuraturii din Moldova, făcând apel la implicarea instituțiilor europene relevante, cum ar fi Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.
Totodată, Procuratura se angajează să participe activ la procesul legislativ, inclusiv prin prezentarea expertizei instituționale, pentru a garanta respectarea independenței procuraturii și asigurarea eficienței în combaterea infracționalității la nivel național și regional.