Reacția Procuraturii Generale la declarațiile lui Viorel Morari privind presupuse legături între soția lui Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Platon

  • 06 Ianuarie 2021 16:08
Reacția Procuraturii Generale la declarațiile lui Viorel Morari privind presupuse legături între soția lui Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Platon

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare. Reacția procurorului general vine după ce fostul șef de la Procuratura Anticorupție a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre presupuse legături între soția lui Alexandr Stoianoglo și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Asumându-și investigații de asemenea anvergură, Procuratura a anticipat și a preîntâmpinat societatea că odată cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au deservit statul capturat. Apar câteva întrebări firești către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, care având un asemenea ”compromat” a ales să le prezinte abia acum și cum de se face că a aflat primul despre schimbarea subită, pe site-ul Ministerului ucrainean al Justiției a acestor date Potrivit informațiilor operative, obținute de la colegii ucraineni, ieri, 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane deocamdată neidentificate, au autentificat notarial modificări în registrul companiilor la care s-a referit respectivul, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției Procurorului General”, a comunicat Procuratura Generală. 

Instituția susține că această intervenție a lui Viorel Morari vine după informarea despre citarea sa pentru săptămâna viitoare la Procuratură „pentru a fi pus sub învinuire pe mai multe capete de acuzare pentru infracțiuni din perioada exercitării funcției de Șef al Procuraturii Anticorupție”.

„În context, amintim că Procuratura gestionează o cauză penală privind amestecul în înfăptuirea urmăririi penale pe frauda bancară, iar acțiunile persoanelor care au falsificat documente și au introdus recent modificări în sistemul informațional al Ministerului ucrainean al Justiției vor fi examinate prin prisma acestei componențe de infracțiuni”, se mai arată în comunicat. 

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, afirmă că între soția procurorului general și persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, dar și nemijlocit Platon, ar exista anumite legături și acest fapt scoate în vileag de ce se urgentează examinarea dosarului de revizuire în care este vizat acesta. Viorel Morari nu exclude un eventual șantaj.

Într-o conferință de presă la IPN, Viorel Morari a declarat că în toată această situație se înscrie foarte bine comportamentul lui Veaceslav Platon, atunci când se străduiește să intimideze, să corupă sau să influențeze persoanele care nu sunt de partea lui sau îi opun rezistență în cadrul legal. Potrivit lui Morari, inclusiv din cauza acestui comportament, se atestă un tratament diferențiat din partea justițiabililor, atât în dosarul în care el este învinuit, dar și în cel de  revizuire, în care este vizat Platon.

Potrivit lui Morari, ambele dosare sunt examinate la Judecătoria municipiului Chișinău, oficiul Buiucani. Însă, în cazul Morari se încearcă o tergiversare. Și cu totul alt comportament se atestă în dosarul de revizuire a dosarului de condamnare a lui Veaceslav Platon, afirmă procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție.

Viorel Morari a mai spus că, documentându-se pentru următoarele ședințe, a găsit pe pagina Ministerul Justiției al Ucrainei acte care confirmă că soția lui Alexandr Stoianoglo ar fi fost beneficiara a două companii acționare ale unei bănci comerciale din Republica Moldova, unde era acționar și Veaceslav Platon.

Viorel Morari a declarat că nu îi este frică nici de procurorul general, nici de Veaceslav Platon și va depune toată străduința „pentru a scoate în vileag acțiunile ilegale ale celor doi, care aduc o atingere gravă independenței organelor procuraturii și a justiției în genere”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău