Reacția președintelui României, Klaus Iohannis, la criza iraniană: O parte din militarii noștri din Irak au fost deja relocați
-
07 Ianuarie 2020 15:16
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți o primă reacție la tensiunile dintre SUA și Iran, după uciderea generalului Qassem Soleimani. Liderul de la Cotroceni a menționat că România are militari în țara vecină Irak, aceștia făcând parte din forțele NATO de instruire: „O parte din militarii noștri au fost deja relocați”. De asemenea, Iohannis a făcut apel la calm.
Jurnalist: Dacă îmi permiteți un follow-up la situația din Orientul Mijlociu. Există vreo implicație specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condițiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite și găzduim scutul de la Deveselu? Aveți o îngrijorare particulară în urma acestei situații?
Klaus Iohannis: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști. Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă. O parte din militarii noștri au fost deja relocați. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă.
Sursa: Digi24.ro