Reacția ministrului Justiției după decizia CSM de a repune în funcție judecătorii vizați în dosarul „Laundromat”

  • 27 Octombrie 2020 17:45
Reacția ministrului Justiției după decizia CSM de a repune în funcție judecătorii vizați în dosarul „Laundromat”

Ministrul  justiției, Fadei Nagacevschi, susține că un Consiliu Superior al Magistraturii lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc. La ședința de azi, la care CSM a repus în funcție cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, ministrul Nagacevschi nu a participat.

Potrivit lui, resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiției, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale.

Ministrul precizează că reforma urmează să aibă loc în felul următor: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția; aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor.

Fadei Nagacevshi susține că judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale.

„Reamintesc proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Îndemn repetat participanții la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste sau mincinoase”, menționează ministrul, într-o postare pe Facebook, citat de IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii a repus în funcție cinci judecători suspendați mai devreme în legătură cu cercetarea lor în dosarul „Laundromat”, fiind ulterior scoși de sub urmărire penală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău