Reacția MAEIE și a Maiei Sandu la investigația privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în R. Moldova. Oleg Vasnețov va fi convocat la minister

  • 25 Iulie 2023 11:33
Reacția MAEIE și a Maiei Sandu la investigația privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în R. Moldova. Oleg Vasnețov va fi convocat la minister

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi clarificări și explicații în contextul unei investigații jurnalistice privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova. Jurnaliștii de la Jurnal TV au numărat 28 de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse din Chișinău, ce pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării. Președinta Maia Sandu a declarat că serviciile speciale cunosc aceste informații și vor veni și cu soluții pentru această problemă, transmite Radio Chișinău.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi clarificări și explicații în contextul unei investigații jurnalistice  privind acțiunile de spionaj ale Federației Ruse în Republica Moldova, a comunicat purtătorul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov:

„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, se arată în comunicatul MAEIE.

La râbdul său, președinta Maia Sandu a declarat că serviciile speciale cunosc aceste informații:

„Serviciile noastre cunosc aceste informații. La momentul potrivit, o să vină cu detalii și cu soluții pentru această problemă”, a spus Sandu.

O investigație Jurnal TV relevă că pe Ambasada Rusiei de la Chișinău sunt instalate multiple antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au numărat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

O altă investigație Jurnal TV mai relevă că un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicații a fost detectat în preajma summitului Comunității Politice Europene. Au fost sustrase mai multe documente importante de pe conturile Ministerului de Externe și ale unor membri ai Guvernului. Atacul ar fi fost orchestrat de o grupare specializară în criminalitate cibernetică, finanțată și coordonată de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, potrivit Jurnal TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău