Reacția MAEIE la noile afirmații ale Mariei Zaharova: „Declarațiile sunt inadmisibile în relația cu Republica Moldova. Dorim părții ruse să aplice complet și necondiționat prevederile Constituției Rusiei”

  • 07 Aprilie 2023 08:08
Reacția MAEIE la noile afirmații ale Mariei Zaharova: „Declarațiile sunt inadmisibile în relația cu Republica Moldova. Dorim părții ruse să aplice complet și necondiționat prevederile Constituției Rusiei”

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută faptul că reprezentanta oficială a ministerului rus de externe cunoaște criteriile de la Copenhaga. Vrem să o asigurăm că Republica Moldova este hotărâtă să respecte aceste criterii și le implementează activ. De asemenea, dorim să subliniem faptul că Republica Moldova îmbrățișează principiile democrației, statului de drept, egalității, justiției sociale, respectării drepturilor fundamentale și libertăților omului”, se arată într-un comunicat al MAEIE. Reacția diplomației de la Chișinău survine în urma declarațiilor Mariei Zaharova, care a acuzat conducerea Republicii Moldova de intimidare a opoziției parlamentare și de instituirea unui control total. De asemenea, Zaharova a declarat că actuala conducere de la Chișinău duce țara în UE, încălcând criteriile de la Copenhaga.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră. Dorim să reamintim că există o adevărată opoziție parlamentară și extra-parlamentară în Republica Moldova. Totodată, mass-media poate liber să comenteze și să critice acțiunile autorităților, în limitele prevăzute de lege și cu condiția ca aceasta să nu pună în pericol securitatea țării.

Potrivit indicelui libertății presei publicat de organizația internațională nonguvernamentală "Reporteri fără Frontiere", Republica Moldova se clasează pe locul 40, cu 49 de puncte mai bine decât în 2020. La rândul său, Federația Rusă se clasează pe locul 155 din 180 posibile.

Pe lângă criteriile de la Copenhaga, îi sugerăm doamnei Zaharova să recitească Constituția Rusiei, care, printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații prin orice mijloace legale. De asemenea, este garantată libertatea informațiilor în masă, iar cenzura este interzisă.

Dorim părții ruse ca aceste prevederi să fie aplicate complet și necondiționat pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților, în beneficiul tuturor cetățenilor Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAEIE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău